Voor de eigen vestiging onder de kerktoren in Ravels heeft Fruitmarkt Cools een andere huurder gevonden. © RR

Fruitmarkt Cools sluit twee winkels in de Kempen, maar opent er tegelijk twee in het Antwerpse

Dessel, Tongerlo, Ravels -

De bekende Kempense keten van groente- en fruithandels Fruitmarkt Cools sluit de vestigingen in Ravels en Tongerlo (Westerlo), omdat de omzet te laag uitviel. Tegelijk komen er twee zaken bij in het Antwerpse.

Hans Otten

Fruitmarkt Cools met hoofdzetel in Dessel telt 32 verschillende winkels. Met de sluiting van de filialen onder de kerktorens van Tongerlo en Ravels verdwijnen er twee, maar door de recente opening van nieuwe winkels in Borgerhout en Deurne-Noord blijft het totale aantal uiteindelijk op peil. Voor zaakvoerder Luc Cools is er helemaal geen sprake van problemen met de keten, maar gaat het om eenvoudige economische logica.

“Als je een haag groot en groen wil houden, moet je af en toe de verdroogde takken eruit snoeien”, legt hij de redenering uit. “Als we onze medewerkers degelijk willen betalen, is het nodig dat de winkels voldoende omzet draaien. Voor die twee vestigingen liepen de zaken wat moeizamer. Het is geen geheim dat er in de Kempen alsmaar meer supermarkten bijkomen. En dat dat geen goede evolutie is voor mijn zaken, daar moet ik ook geen tekening bij maken.”

Geen ontslagen

“Maar een heel belangrijke reden waarom we die nu bijna gelijktijdig sluiten, heeft te maken met de timing en de panden. Het huurcontract voor het pand in Tongerlo liep ten einde en we stonden dus voor de keuze: verlengen voor een nieuwe periode van negen jaar of stopzetten. Het pand in Ravels is onze eigendom en daar hebben we intussen een andere huurder voor gevonden”, zegt de ondernemer.

Het personeel uit beide winkels is bovendien niet ontslagen, benadrukt Luc Cools. “Ze zijn overgeplaatst naar een andere vestiging, soms zelfs dichter bij hun eigen woonplaats. Er is dus helemaal geen sprake van afdankingen. We zijn intussen al 35 jaar bezig in deze sector, in die tijd hebben we een voldoende sterke basis uitgebouwd om wat stormen te kunnen doorstaan.”

In Antwerpen

Naast de sterke vertegenwoordiging in de Kempen en de Limburgse rand bouwt Fruitmarkt Cools sinds enkele jaren zijn aanwezigheid in de Antwerpse regio uit. Eerder waren er al zaken in Antwerpen, Berchem, Wilrijk en Wommelgem, en daar komen nu Borgerhout en Deurne-Noord bij. “Sommigen verklaren ons misschien gek dat wij ons in die hel wagen, maar we merken al langer dat de zaken in Antwerpen veel gemakkelijker gaan, ook in wijken met een grote bevolkingsgroep van buitenlandse origine. Als je dan moet kiezen tussen twee zaken in de Kempen waar het moeizaam gaat of twee zaken in Antwerpen waar het goed gaat, moet je niet zo lang nadenken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER