VS-president Biden haalt uit naar "dictator" Poetin in eerste "State of the Union": "Hij heeft zich zwaar misrekend"

De eerste "State of the Union" van de Amerikaanse president Joe Biden afgelopen nacht stond voor een groot stuk in het teken van de oorlog in Oekraïne. Volgens Biden heeft de Russische president Vladimir Poetin "zich zwaar misrekend". Al maakte Biden ook meteen duidelijk dat de VS niet van plan is om troepen te sturen naar Oekraïne. 

De "State of the Union" is de jaarlijkse toespraak van de Amerikaanse president voor het Congres waarin hij zijn plannen voor het komende jaar bekendmaakt. Sommige Congresleden hadden zich speciaal getooid in de kleuren van de Oekraïense vlag. Ook de Oekraïense ambassadeur in de Verenigde Staten was te gast. Ze kreeg een staande ovatie en een knuffel van First Lady Jill Biden.

Het viel op hoe de Democratische president Biden ook applaus kreeg vanop Republikeinse banken. Zeker als het ging over de harde aanpak van president Poetin. "Over het algemeen was er toch meer eensgezindheid dan in lange tijd gezien is. Maar dat is typisch voor een land dat zich in oorlogstijd geconfronteerd ziet", stelt VS-correspondent Björn Soenens.

BEKIJK - De Oekraïense ambassadeur in de VS krijgt een staande ovatie van het Amerikaanse Congres

Videospeler inladen...

"Vrijheid zal zegevieren over tirannie"

Biden begon zijn speech ook met het benadrukken van de eenheid. "Vanavond ontmoeten we elkaar als Democraten, Republikeinen en Onafhankelijken. Maar vooral als Amerikanen. Met een plicht tegenover elkaar, tegenover het Amerikaanse volk, de Grondwet. En met een niet aflatende vastberadenheid dat vrijheid altijd zal zegevieren over tirannie."

Doorheen de geschiedenis hebben we geleerd dat dictators meer chaos veroorzaken als ze geen prijs betalen voor hun agressie. De bedreigingen tegenover Amerika en de wereld blijven dan groeien

Amerikaans president Joe Biden

Volgens Biden heeft de Russische president zich zwaar misrekend door Oekraïne zomaar binnen te vallen en te denken dat de Oekraïners en de rest van de wereld niet zouden reageren of verdeeld zouden geraken. De Amerikaanse president kondigde ook extra maatregelen aan, zoals het afsluiten van het Amerikaanse luchtruim voor Russische vliegtuigmaatschappijen en verdere economische sancties. 

Biden richtte zich ook tot Russische oligarchen. "Ik meen het: we komen achter jullie illegale winsten aan. De Amerikaanse Justitie stelt een speciale werkgroep samen om hun misdaden aan te pakken. We werken samen met onze Europese bondgenoten om hun jachten, luxeappartementen en privéjets in beslag te nemen."

Maar de Amerikaanse president maakte meteen ook duidelijk dat de Verenigde Staten geen militairen zullen sturen naar Oekraïne.  "Onze troepen gaan niet naar Europa om in Oekraïne te vechten, maar om onze NAVO-bondgenoten te verdedigen voor het geval Poetin zou beslissen om verder naar het westen te trekken." 

Inflatie

Björn Soenens: "De kritiek die erop kwam, was dat Biden te weinig zei over de Russen zelf, die niet gelijkgesteld kunnen worden met Poetin. Hij had dan ook veel te veel andere onderwerpen die hij moest aansnijden, waardoor hij soms een beetje kort bleef over wat er precies in Oekraïne aan het gebeuren is".

Want er waren inderdaad ook andere onderwerpen in de "State of the Union", zoals COVID-19. Al speelde de pandemie duidelijk een minder belangrijke rol. De boodschap van de Amerikaanse president: "Covid controleert niet langer onze levens". Het viel daarbij op dat Biden geen mondmasker droeg in het Congres.  "Al moeten we waakzaam blijven voor nieuwe virusvarianten."

Biden reageerde ook op de inflatie in de Verenigde Staten. "Alles is duurder geworden; benzine, brood, koekjes... Dat is heel voelbaar in de portemonnee. Biden wil niet de lonen verlagen om de kosten te verlagen, maar wel de productiekosten zelf door meer in eigen land te produceren. De kritiek daarop is dat dat veel tijd in beslag zal nemen en dat dat niet een onmiddellijk antwoord biedt op de inflatie", legt Björn Soenens uit. "Dat was een beetje onbevredigend voor veel Amerikanen en dat blijkt ook uit de eerste peilingen na de speech."

BEKIJK: Björn Soenens met een blik vanuit Washington op de eerste State of the Union van president Biden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen