Direct naar artikelinhoud
Elektriciteitsprijzen

Vlaanderen, waar stroom honderden euro's duurder is

Vlaanderen, waar stroom honderden euro's duurder is

286 euro of bijna 40 procent: zoveel is uw elektriciteitsfactuur duurder geworden. Tenminste, voor Vlamingen. Een gemiddeld Waals gezin betaalt 91 euro meer, een Brussels 41 euro.

en

De inflatie in ons land blijft stukken hoger dan in de rest van Europa, en dat is voornamelijk het gevolg van de elektriciteitsprijzen. Dat onderzocht het Prijzenobservatorium. Op zich is stroom - net als gas en olie - goedkoper geworden, maar diverse beslissingen van de politiek en de distributiebedrijven duwen de eindafrekening de hoogte in. 

De regionale verschillen zijn wel groot. Vorig jaar betaalde een gemiddeld Vlaams gezin nog 737 euro, vandaag is dat 1.022 euro (+286 euro). In Wallonië en Brussel betaalt een gemiddeld gezin vandaag respectievelijk 868 en 704 euro, ofwel een stijging van amper 91 en 41 euro.

Hoe komt dat? De verhoging van de btw van 6 naar 21 procent geldt voor het hele land. Maar de overige aanpassingen zijn vooral in Vlaanderen voelbaar: het afschaffen van de gratis stroom, de invoering van de energieheffing en de verhoging van de distributienettarieven. Het kabinet van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) nuanceert de verschillen. "Wallonië en Brussel rekenen de kosten voor groene stroom vooral door in de algemene middelen. De consument betaalt wel degelijk, maar ziet het niet."

Brandstof en gas zijn vandaag wel goedkoper dan een jaar geleden. Wie elektriciteit met gas combineert, kan zo de verliezen compenseren.