© Tom Palmaers

Laatste schoorsteen van centrale van Langerlo gaat zaterdag tegen de vlakte

Genk -

Zaterdagnamiddag om 15 uur gaat de derde en laatste schouw van de centrale van Langerlo tegen de vlakte. In tegenstelling tot de implosie van de andere twee schouwen en de twee koeltorens in oktober, is er dit keer geen zone voorzien voor het publiek.

Op 2 oktober zakten nog 6.000 kijklustigen af naar Langerlo om met eigen ogen te zien hoe de koeltorens en schoorstenen werden neergehaald. Daarvoor werd 95 kg springstof gebruikt. Eén schoorsteen bleef toen staan omdat de noodcommunicatie van De Lijn er nog op aanwezig was. Maar nu alle noodcommunicatie verwijderd is, kan ook die laatste rood-witte schoorsteen zaterdag om 15 uur tegen de grond. Dat zal niet zo’n groot spektakel zijn: omdat het maar om één explosie gaat, wordt er geen ruimte voorzien voor publiek.

LEES OOK. Half maart gaat derde schoorsteen van Centrale Langerlo tegen de vlakte

Er wordt wel een veiligheidsperimeter van 200 meter ingesteld. Die beperkt zich tot het terrein zelf en het zuiderdok van Haven Genk, die niet toegankelijk zijn. De hoofdaannemer zorgt voor verneveling om stofhinder te voorkomen. Om 14.45 uur zal de stad Genk een BE-alert uitsturen om de omwonenden te informeren over de knal.

LEES OOK. Zo ziet de ruïne van Langerlo er nu uit: “Ik krijg er koude rillingen van”

De centrale van Langerlo deed jarenlang dienst als kolencentrale en werd in 2017 gesloten. “Het vallen van de laatste schouw betekent voor Group Machiels het startschot voor een duurzame ontwikkeling op deze locatie”, zegt Wesley Mazzei voor Group Machiels.

Zo ziet de ruïne van Langerlo er nu uit. © Karel Hemerijckx

 siol

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer