Clinton op kop in eerste peilingen na conventie

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft in twee peilingen die gisteren gepubliceerd werden haar voorsprong op haar rivaal Donald Trump kunnen vergroten. Het is gebruikelijk dat de kandidaat van de partij die net een conventie achter de rug heeft, het plots beter doet in de peilingen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Aan het einde van de Republikeinse conventie voorspelden de peilingen nog een nek-aan-nekrace bij de verkiezingen van 8 november tussen Trump en Clinton. Trump kreeg toen een boost door alle media-aandacht die hij kreeg tijdens de conventie van zijn partij.

Maar volgens een peiling van CBS News waarvan de resultaten gisteren gepubliceerd werden, zegt 46 procent van de ondervraagden dat ze voor Clinton zullen stemmen, tegenover 39 procent voor Trump. Hillary Clinton stijgt zo met vier procent in de peilingen, terwijl Trump na zijn conventie slechts twee procent steeg.

Volgens een andere peiling die gisteren gepubliceerd werd, doet Clinton het zelfs nog beter. CNN/ORC stelt dat 52 procent van de ondervraagden zeggen voor Clinton te zullen stemmen, tegenover 43 procent voor Trump, terwijl die verhouding volgens CNN/ORC net na de conventie nog 48 procent tegenover 45 procent was.

Vandaag geeft een peiling van de zender NBC Clinton zelfs een voorsprong van acht procent. Ze zou 50 procent halen tegenover 42 procent voor Trump.

Van de kiezers die ingeschreven staan op de kieslijsten, staat 36 procent positief tegenover Clinton, terwijl dat eerder 31 procent was. Toch heeft nog steeds de helft van de kiezers een negatief beeld van haar.

Trump is met 31 procent aan gunstig gestemden iets minder populair bij de ingeschreven kiezers, al had 52 procent voor de conventie nog een negatief beeld van hem.

Kiesmannen bepalen, niet het aantal stemmen

Met al die peilingen moet er toch enig voorbehoud gemaakt worden. Volgens het Amerikaanse kiessysteem wordt de volgende president aangeduid door een kiescollege of Electoral College, dus indirect.

De verkiezingen worden per staat georganiseerd. Op Nebraska en Maine na, krijgt de kandidaat die in een staat de meeste stemmen haalt, ALLE kiesmannen of kiesvrouwen van die staat achter zich. Het aantal "electors" wordt bepaald door het aantal inwoners van de staat.

Het is dus mogelijk om minder stemmen te halen en toch verkozen te worden. Volgens analisten zou Clinton veel meer kans hebben dan Trump, tenzij die laatste ergens verrassend een grote staat zou binnenhalen die normaal Democratisch stemt.

Meest gelezen