“Het is belangrijk dat we het debat over de toekomst van de Senaat ook hier, in de Senaat, opstarten", zegt Senaatsvoorzitster Stephanie D'Hose (Open Vld).
Volledig scherm
“Het is belangrijk dat we het debat over de toekomst van de Senaat ook hier, in de Senaat, opstarten", zegt Senaatsvoorzitster Stephanie D'Hose (Open Vld). © photo_news

Afschaffen of niet? Commissie buigt zich over toekomst van de Senaat

PolitiekDe gemengde commissie voor de evaluatie van de staatshervormingen sinds 1970, die bestaat uit leden van Kamer en Senaat, houdt de komende twee maandagen hoorzittingen over het Belgisch tweekamerstelsel. Eerder dit jaar kondigde Senaatsvoorzitster Stephanie D'Hose (Open Vld), die samen met haar kamercollega Eliane Thillieux de gemengde commissie voorzit, nog aan dat ze de Senaat als politieke instelling wil afschaffen.

38 reacties

  • PETER PERMENTIER

    2 jaar geleden
    Wij Belgie hebben 867 parlements leden + provincie raden + gemeente raadsleden. Eigenlijk zijn er 645 parlementairs teveel hoe het groeide dat hebben de politiekers zelf voor gezorgd, nu dat er gesnoeid dient te worden, zijn er derden die een uitkomst dienen aan te bieden, echter dit past niet in ons Belgisch partij cultuur jargon, wat gaat resulteren in een ongewijzigd systeem, of ooit eens als de partij politiek buiten spel wordt gezet, een burger inspraak of parlement dat zie ik niet gebeuren
  • Jan Van Rompaey

    2 jaar geleden
    Volledig ontbinden en de leden laten stempelen.
  • Marleen Bornauw

    2 jaar geleden
    Volledig eens met G. Sinnesael : Afschaffen en Open VLD... dit doet me denken over het feit dat Open VLD al meer dan 20 jaar 'ijvert' voor het afschaffen van de 'solidariteitsbijdrage op de pensioenen', een 'tijdelijke' crisisbelasting van Dehaene uit mid de jaren 90. Resultaat: de gepensioneerden betalen deze extra belasting nog steeds! Deze werd nooit afgeschaft!
  • Gaston Miar

    2 jaar geleden
    @Gino SINNESAEL: Correct wat U schrijft. Mij kost dit al duizenden euro's. Dit is voortdurende diefstal.
  • Gino Denil

    2 jaar geleden
    Het is een veel grotere besparing om 5 van de zes regeringen - met hun gevolg - af te schaffen. En dan zou het nuttig zijn om de senaat terug zijn oorspronkelijke functie te geven. Een controlefunctie om de miskleunen van onze ministers terug te fluiten. Maar dan wel enkel met echt verkozen senatoren die zelfstandig en onafhankelijk mogen stemmen.