Beurzen kelderen en prijs van olie, gas en elektriciteit de hoogte in: oorlog laat zich steeds meer voelen

De oorlog in Oekraïne laat zich maandag opnieuw heel erg voelen op de beurs en op de energieprijzen. De Bel20 krijgt klappen en voor gas betaalde je nooit meer.

gjs

Laten we beginnen op de beurs. De Europese beurzen zijn maandag met stevige verliezen aan de nieuwe week gestart. Onzekerheid over de economische impact van de oorlog in Oekraïne blijft wegen op het sentiment, met als nieuwste element berichten dat de Verenigde Staten overwegen Russische olie en gas te boycotten.

In Brussel noteerde sterindex Bel20 enkele minuten na opening van de beurs een verlies van zowat 2,5 procent, waarmee hij duidelijk onder de 3.700 punten dook. Het verlies diepte al snel uit tot meer dan 4 procent. Tijdens de voorbije week had de Bel20 in totaal meer dan 7 procent verloren, om voor het eerst in een jaar onder de 3.800 punten te sluiten.

LEES OOK. ‘Gas genoeg’, en toch breken energieprijzen alle records: “Ik schrik nergens meer van”

Ook elders in Europa openden de beurzen in de min: Frankfurt startte met een verlies van 3,67 procent, Parijs dook 2,88 procent lager en Milaan 2,45 procent. In Londen bleef het verlies beperkt tot 1 procent in de eerste handelsminuten. Eerder waren al de Aziatische beurzen in het rood gesloten. Op de beurs van Tokio verloor de sterindex Nikkei maandag bijna 3 procent.

Olie

De oorlog heeft ook een duidelijke impact op de olieprijzen. Die zijn verder gestegen, door bezorgdheid over mogelijk bijkomende westerse sancties tegen Rusland. De prijs van een vat olie van de Noordzeesoort Brent ging zowat 18 procent hoger tot 139,13 dollar. Daarmee was de recordprijs van 150 dollar per vat uit de zomer van 2008 niet zo ver meer af. Nadien zakte de prijs weer ietwat, tot rond de 130 dollar per vat (+11 procent).

De prijs van een vat olie van de Amerikaanse soort West Texas Intermediate (WTI) steeg voor het eerst sinds 2008 boven de 130 dollar per vat. Nadien zakte de prijs weer een beetje, tot 126 dollar per vat (+9 procent). Het was de Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken die op CNN de bijkomende sancties opperde.

Gas en elektriciteit

Nog een stijger: de Europese gasprijs. Nadat vrijdag voor aardgas in Europa voor het eerst meer dan 200 euro per megawattuur diende betaald te worden, werd maandagochtend al de grens van 300 euro per megawattuur doorbroken. Op de Nederlandse termijnmarkt - de maatstaf voor Europa - steeg de prijs naar 311 euro voor een megawattuur.

Ook de elektriciteitsprijzen stijgen naar verse records. Op de termijnmarkt steeg de Duitse stroomprijs voor levering volgende maand met 54 procent naar een nooit geziene 650 euro per megawattuur.

LEES OOK. “Poetin heeft zijn echte doel per ongeluk al verklapt in te vroeg verstuurd persbericht”: professor David Criekemans biedt nieuwe inzichten

LEES OOK. Het beeld dat de vreselijke gevolgen van Poetins ‘Plan B’ toont

LEES OOK. Waarom Russen niet zullen stoppen met bombarderen tot ze iconische Odessa veroverd hebben

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen