Vanaf vrijdag mogen we terrasjesweer verwachten. ©  Patrick De Roo

Royaal voorschot op de lente met zacht terrasjesweer: “Vanaf woensdag draait de wind en vrijdag gaan we naar 15 graden”

Officieel laat de lente nog twee weken op zich wachten, maar maart heeft er ons al een royaal voorschot op getrakteerd. En dat blijft nog een tijdje zo, zeggen onze weermannen uit de provincie. Met dagtemperaturen van om en bij de 15 graden mogen we dit weekend zelfs terrasjesweer verwachten.

pavi

“We zitten nu in een hogedrukgebied met wind uit noordoostelijke richting. Dat betekent in deze tijd van het jaar mooi en zonnig, maar koud weer”, weet Geert Bernaerts, die zijn eigen weerstation runt in Lint. “Maar vanaf woensdag draait de wind en zal die meer uit het zuidoosten komen, waardoor de temperaturen ook zullen stijgen. Nu zitten we ’s nachts nog onder het vriespunt, maar dat zal veranderen. En vrijdag gaan we naar 15 graden. Er komt stilaan wel meer bewolking en op zaterdag gaan we even regen krijgen, zij het niet zo veel. Daarna wordt het opnieuw stabiel.”

Niels Spaenjers van het weerstation in Zoersel treedt zijn collega uit Lint volmondig bij. “De temperatuurcurves krijgen de scherpe vorm van een haaientand: overdag 15 graden en ’s nachts rond het vriespunt.” Maar, het is blijkbaar onvermijdelijk. Ook in dit veelbelovende weerbericht blijft de gedachte aan de oorlog in Oekraïne om de hoek loeren. “Vanaf de tweede helft van de week doet dezelfde wind uit het zuiden die de boel bij ons opwarmt, de kern van het hogedrukgebied opschuiven naar het oosten. In Oekraïne zal het daardoor opnieuw zonniger, maar ook kouder worden”, zegt Niels Spaenjers.

Warm hart

In Oost-Europa heerst dus niet alleen figuurlijke kilte door de oorlog. “Ze zullen er temperaturen tot -10 graden moeten doorstaan”, zegt weerman Spaenjers. En voor de doemdenkers heeft ook Geert Bernaerts nog een lugubere uitsmijter in petto: “De wind kwam ook uit het oosten toen in 1986 de kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne ontplofte. En door die oostenwind waaide de fall-out tot bij ons in het westen.” Donkere momenten waar we nu liever niet aan terugdenken. Laat ons met een warm hart uitkijken naar de langere dagen, de hogere temperaturen en vooral de zon. De lente maakt ons vrolijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER