President Volodymyr Zelensky van Oekraïne.
Volledig scherm
President Volodymyr Zelensky van Oekraïne. © AFP

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Vrouw van Oekraïense president de wanhoop nabij: "Dit is massamoord” - Pentagon: “Nieuwe Russische colonne op weg naar Kiev”

Sinds het begin van de grootschalige Russische aanval op Oekraïne zijn al 474 burgers omgekomen, blijkt uit tellingen van het VN-Mensenrechtenbureau. De dienst beklemtoont dat de werkelijke aantallen al veel hoger liggen, aangezien VN-personeel vaak dagen nodig heeft om sterfcijfers te kunnen controleren. De Verenigde Staten verbieden intussen de import van fossiele brandstoffen uit Rusland, heeft president Joe Biden dinsdag in een toespraak bekendgemaakt. Met de stap wil het Witte Huis de druk verhogen op Rusland, dat voor een groot deel van zijn inkomsten afhankelijk is van de verkoop van olie, gas en kolen. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.

  1. TERUGLEZEN GAZA. “Alle partijen bereid tot nieuwe gesprekken wapenbestand” - Offensief in Rafah gaat voort - België wil wapenembargo tegen Israël

    TERUGLEZEN GAZA. “Alle partijen bereid tot nieuwe gesprekken wapenbe­stand” - Offensief in Rafah gaat voort - België wil wapenembar­go tegen Israël

    Geen bestand, maar nog meer oorlogsgeweld: Tel Aviv kiest voor de aanval. Vorige nacht vonden aanhoudende bombardementen plaats en Israëlische tanks vielen Rafah binnen. Voorlopig is sprake van 27 doden. “De antiterreuroperatie is plaatselijk en in omvang beperkt”, stelt het Israëlische leger. Ruim een miljoen ontheemde Palestijnen zouden schuilen in de stad. “Er moet een rode lijn zijn”, stelt minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit). Dinsdagavond meldt een Egyptische zender dat alle strijdende partijen bereid zin om opnieuw met elkaar te spreken over een wapenbestand. Lees hier de ontwikkelingen van dinsdag 7 mei terug.