©  BELGA

Belgische bondscoach reageert fel op verschuiving WK shorttrack: “Ik ben gedegouteerd”

De beslissing van de Internationale Schaats Unie (ISU) om de wereldkampioenschappen drie weken te verschuiven is slecht gevallen bij de schaatsers en coaches. Met als reden “de Oekraïnecrisis en de coronapandemie” wordt de titelstrijd nu van 8 tot en met 10 april in Montreal gehouden.

Bron: BELGA

“Ik ben gedegouteerd”, meldde de Belgische bondscoach Pieter Gysel daags nadat hij met zijn bronzen poulain Hanne Desmet op bezoek was bij koning Filip en koningin Mathilde. “Twee weken voor de start een WK verzetten. Daarvoor moet je verdomd goede redenen hebben. En die hebben ze niet.” 

Zijn Nederlandse collega Jeroen Otter is ook erg boos. Waar de ISU aan voorbij gaat is dat schaatsers heel doelgericht en projectmatig bezig zijn, zei hij tegen de website schaatsen.nl. “Het is een misvatting dat sporters zich wel op korte termijn kunnen aanpassen. Je zou verwachten dat er overleg is geweest.” 

De Belgische shorttrackers Hanne en Stijn Desmet trainen mee met de Nederlandse selectie, die dagelijks in Heerenveen schaatst. Maar in de Thialf Arena is tot 20 maart ijs. Voor de laatste twaalf trainingsdagen voor het WK zal naar elders moeten worden uitgeweken. Mogelijk naar Hasselt, waar de andere geselecteerde Belgische shorttrackers trainen. “Het is puzzelen wat de training betreft”, aldus Gysel. “Daar hebben we voorlopig nog een kluif aan. Eind deze week is er misschien meer duidelijkheid.”

LEES OOK. Krijgt Hasselt eerste grote schaatsbaan van het land? “Factuur tot 50 miljoen”

LEES OOK. De Limburgse jaren van Hanne Desmet: ze kon niet schaatsen en buisde voor sport, maar in Hasselt kwam alles goed

Fouten gemaakt

Volgens Gysel en Otter had de wereldtitelstrijd in Montreal gewoon op het geplande weekend van 18 tot en met 20 maart kunnen worden georganiseerd. “Er zijn kennelijk fouten gemaakt en die worden weggemoffeld achter die ellendige oorlog in Oekraïne terwijl je op datzelfde moment vlekkeloos een WK voor junioren organiseert in Polen, waar 800.000 vluchtelingen zijn binnengestroomd”, legde Gysel uit. 

De ISU heeft nog niet gereageerd op de kritiek. Na het lange olympische seizoen dachten de schaatsers na 20 maart enkele weken vrijaf te kunnen nemen. Velen hadden voor april een vakantie geboekt. Namens België hebben de olympiërs Hanne en Stijn Desmet, Tineke den Dulk en Ward Pétré zich voor het WK geplaatst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer