John -"Order!"- Bercow "maakte zich schuldig aan ontoelaatbaar gedrag" en mag Britse parlement niet meer in 

John Bercow, de vorige Speaker van het Britse Lagerhuis, mag het parlement niet meer in. Volgens een rapport van een onafhankelijke onderzoekscommissie gedroeg Bercow zich tien jaar lang als een tiran en een leugenaar. Het onderzoek kwam er na een klacht van drie medewerkers. Bercow ontkent de aantijgingen. Hij noemt het rapport amateuristisch en gebaseerd op roddels. 

"De scheidsrechter die de brexit vormgeeft", zo werd John Bercow enkele jaren geleden genoemd in de Britse pers. Als voorzitter van het Lagerhuis, het Britse parlement, werd hij ook hier beroemd toen hij in volle brexitperiode met zijn galmende stem de volksvertegenwoordigers tot de orde riep tijdens de woelige debatten. Drie jaar geleden gaf Bercow zijn parlementszitje op en stapte hij ook uit de Conservatieve Partij. 

Zijn afscheid van het parlement kreeg heel wat aandacht, al was de wat pedante stijl van Bercow tijdens zijn jaren als Speaker niet altijd bij iedereen in goede aarde gevallen. In 2018 doken beschuldigingen op van stafmedewerkers over intimidatie en kleinerend gedrag. Ook zou hij volgens sommige parlementsleden te weinig hebben gedaan om pesterijen en seksuele intimidatie in het Lagerhuis aan te pakken.

Een onafhankelijke commissie onderzocht de klachten en concludeerde dat Bercow zich schuldig heeft gemaakt aan ontoelaatbaar gedrag dat op geen enkele werkplek zou worden getolereerd, en zeker niet van een parlementslid mag worden verwacht. Als hij nog parlementslid was geweest, had hij gedwongen moeten aftreden, oordeelde de commissie ook.

Zelf noemt John Bercow het rapport amateuristisch en gebaseerd op geruchten. Hij zegt slachtoffer te zijn geworden van een "wraakzuchtige vendetta" en noemt het hele onderzoek "een schertsvertoning".

Bekijk hier het portret dat "Het Journaal" van John Bercow maakte naar aanleiding van zijn afscheid als "Speaker":

Videospeler inladen...

Meest gelezen