Copyright © 2020 Atelier Claar bvba, All Rights Reserved

UZ Gent wordt "ziekenhuis van de toekomst": veel groen, minder parkeerplaatsen en nieuwe duurzame gebouwen

Het Gentse universiteitsziekenhuis start met de realisatie van zijn ambitieus masterplan (Project U) voor een nieuwe campus met enkele nieuwe gebouwen. Na de zomer begint de bouw van "Nobel I": een duurzaam gebouw van 62 meter hoog en 12 verdiepingen, vooral bedoeld voor opleiding en onderzoek. Op termijn komt er nog een nieuw centraal gebouw voor de patiënten. De volledige campus zal ook groener worden waardoor er maar twee parkings zullen overblijven: één voor het personeel en één voor de patiënten.

Na de zomer zullen de medewerkers, de bezoekers en de patiënten van het UZ Gent een totale metamorfose zien gebeuren op het terrein. Er komt een hoge nieuwbouw die op termijn een deel zal zijn van een reeks onderzoeksgebouwen. In het midden komt een gloednieuw gebouw voor patiënten, het eigenlijke ziekenhuis dus. En rond de gebouwen komt meer groen, waar ook omwonenden zullen van genieten, zo luidt het. 

Nobel I wordt eerste nieuwbouw van Project U

Het hele project kreeg als naam "Project U". Centraal komt tegen 2029 een nieuwbouw voor de patiënten. De gebouwen errond zijn bedoeld voor onderzoek, innovatie en opleiding. Van het eerste onderzoeksgebouw wordt na de zomer de eerste steen gelegd. Het komt aan de hoofdingang, zal 62 meter hoog worden en de naam "Nobel I" krijgen. 

Nobel I.

In Nobel I zal vooral onderzoek gebeuren naar bijvoorbeeld nieuwe medische toepassingen. Er komt ook een opleidingscentrum. En in een eerste fase zal er ook ruimte zijn voor poliklinieken en een deel van de administratie. "In het begin zal daar wel nog medische zorg gegeven worden. Maar op termijn zal dat daar verdwijnen, als de andere nieuwe gebouwen klaar zijn", zegt Ellen Clarke van het UZ. 

Nobel I wordt een deel van een reeks onderzoeksgebouwen waarin het UZ Gent zal samenwerken met de UGent, en bedrijven die innovatief bezig zijn voor de zorgsector. Het gebouw zal een hoogstandje van duurzaamheid en ecologie zijn. Op het dak komt een tuin met bomen. Er komen zonnepanelen op één van de gevels. En de zuidgevel wordt een "energiegevel". "Die wordt gemaakt met een massa fotovoltaïsche cellen. Die zullen zorgen voor de meeste warmte in het gebouw. Samen met de zonnepanelen wordt Nobel I een bijna energieneutraal gebouw", zegt Clarke.

Groener, minder parkeerplaatsen die meer gebundeld zijn

Het vergroenen van de volledige site is een ambitie van het ziekenhuis, zegt Ellen Clarke: "De campus wordt groener en buurtbewoners zullen er door kunnen wandelen. Ze hoeven dus niet meer rondom de campus."

Dat groen komt rond de gebouwen, waar nu nog parkings zijn. Er zullen dus uiteindelijk minder parkeerplaatsen zijn. "Op termijn zullen de randparkings verdwijnen. In de plaats komt er onder het centrale nieuwe gebouw een ondergrondse parking voor patiënten. En voor het personeel komt er een apart parkeergebouw. We sporen intussen onze medewerkers en de studenten aan om met de fiets of met het openbaar vervoer naar de campus te komen."

De werken aan de eerste nieuwbouw Nobel I starten na de zomer, en het gebouw moeten tegen de zomer van 2024 af zijn. Dan begint de bouw van het nieuwe centraal gebouw, dat in 2029 moet klaar zijn. Dan viert het UZ Gent ook zijn 70e verjaardag. Het volledige "Project U", dus met de nieuwbouw en de omgevingswerken erbij, moet klaar zijn tegen 2050. Het gebouw Nobel I zelf wordt gerealiseerd door hoofdaannemer MBG en architectenbureau Wiegerinck & LOW.

Meest gelezen