Honderden Gentenaars vormen samen een mensenketting tegen oorlog in Oekraïne: “Lijden van onschuldige burgers moet stoppen”

Gent -

Onder de Stadshal hebben zaterdagmiddag honderden Gentenaars een mensenketting gevormd. Hand in hand hielden ze een minuut stilte om hun solidariteit met Oekraïne uit te drukken.

Simon Dekaezemaker

“Kunt u zich inbeelden dat er kruisraketten boven onze hoofden vliegen?. Kunt u zich inbeelden dat er tanks hier door onze straten rijden? Kunt u zich inbeelden dat onze gezinnen en families uit elkaar worden gerukt met de angst elkaar nooit nog terug te zien.”

Met deze woorden begon burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) de solidariteitsactie onder de Stadshal zaterdag. Honderden Gentenaars verzamelden om hun steun aan het Oekraïense volk te uiten. Velen droegen ook een Oekraïense vlag om hun medeleven te uiten.

LEES OOK. Screening van 1.000 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen gestart: “Niet de bedoeling dat mensen op een zetel slapen”

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) samen met de Oekraïense Tetiana Shamrai en de Rus Dmitri Krysko  ©  fvv

John Lennon

Tijdens de actie nam ook de Russische Gentenaar Dmitri Krysko het woord. Die benadrukte dat veel Russen deze oorlog veroordelen. “Deze misdaad tegen de mensheid moet stoppen. Daarvoor moeten we ons verenigen, zodat we het lijden van onschuldigde burgers kunnen doen stoppen.”

Na de verschillende speeches volgde een indrukwekkende minuut stilte. De aanwezigen gaven elkaar de hand en vormden ondertussen een grote mensenketting, die de Gentse solidariteit met Oekraïne moest aantonen. Daarna speelde de beiaard nog Imagine van John Lennon.

LEES OOK. Koortsachtige zoektocht naar opvang voor duizenden Oekraïners in Gent

 ©  fvv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen