N-VA-voorzitter Bart De Wever wil niet twee, maar vijf kerncentrales openhouden: “Energie is een te groot geopolitiek wapen geworden”

 ©  BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever pleit ervoor om niet twee, maar vijf kerncentrales langer open te houden dan gepland. Dat zegt hij in een interview in De Zondag.

mtm
Bron: BELGA

D-day voor de kernuitstap nadert. Op vrijdag 18 maart valt het verdict. Die uitstap lijkt te worden uitgesteld. Voor de N-VA-voorzitter is het niet meer dan logisch. “De regering kan niet anders. Energie is een te groot geopolitiek wapen geworden. Het is oorlog, hé”, zegt hij. De Wever pleitte er al een hele tijd voor om de volledige kernuitstap terug te draaien en de twee jongste kernreactoren alsnog langer open te houden dan 2025. Maar gezien de Russische inval in Oekraïne zal er meer nodig zijn, zegt de N-VA-voorzitter. 

“Ook ik heb mijn standpunt verruimd: we moeten zo veel mogelijk kerncentrales openhouden, dus niet alleen de jongste twee (...) De oudste twee zijn wellicht versleten, maar, indien veilig, moeten de vijf andere wel openblijven.”

De Wever slaat ook een mea culpa. Had hij deze bocht in 2018 met de Zweedse regering gemaakt, was het voor de burger waarschijnlijk allemaal wat goedkoper uitgekomen. Twee centrales konden ze toen wel verlengen. “Maar van meer wilden de liberalen niet weten”, zegt De Wever. Hij maakte van de kernuitstap geen strijdpunt, omdat hij dacht dat de volgende regering niet anders zou kunnen dan de kernuitstap terugschroeven. “Je moet je strijdtoneel kiezen: wij hebben toen extra investeringen voor het leger binnengehaald. Moeten we dus mea culpa slaan? Ja, want mijn voorspelling is niet uitgekomen. Ik had niet gedacht dat de anderen zo stom zouden zijn om met de groenen in zee te gaan.”

Volgens de voorzitter zijn we te afhankelijk geworden van de Russen. En heeft de groene politiek, geen kernenergie en fossiele brandstoffen meer, ervoor gezorgd dat onze eigen productie zakt. “In mijn ideale wereld gaan we naar een mix van vijftig procent nucleair en vijftig procent hernieuwbaar.”

Poetin vs. Hitler

Tijdens het interview werd De Wever ook gevraagd of hij de Russische president Poetin zou vergelijken met Hitler. De politicus reageerde dat hij doorgaans “allergisch is” aan historische vergelijkingen, maar ziet dit keer wel zorgwekkende parallellen. “Poetin doet denken aan Hitler. Duitsland werd vernederd na de Eerste Wereldoorlog, Rusland na de Koude Oorlog. In beide landen trad een autocratische leider naar voren met een duidelijke ambitie: de vernedering ongedaan maken. In Duitsland was dat Hitler, in Rusland Poetin.” Hij ging verder door te zeggen dat Hitler soldaat was en Poetin een KGB-agent. En dat beide op een onverwacht moment overgingen tot irrationeel gedrag. “Wat het Sudetenland was voor Hitler, was de Krim voor Poetin. Dat zijn véél gelijkenissen.”

Over een nieuwe wereldoorlog moeten we volgens De Wever wel bezorgd zijn, maar hij denkt niet dat het zo ver zal komen. “Rusland kan het economisch en militair niet aan, volgens mij. Dat is bijna een derdewereldland.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen