Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog in Oekraïne

▶ Activisten bezetten Franse villa gelinkt aan Poetin: ‘We gaan hier vluchtelingen huisvesten’

Een van de activisten zwaait met de Oekraïense vlag op het balkon van de villa.Beeld YouTube

Franse activisten hebben ingebroken in een villa in Biarritz die gelinkt is aan Russisch president Vladimir Poetin. Ze blijven de villa bezetten en zijn van plan om er Oekraïense vluchtelingen op te vangen.

Een van de activisten, Pierre Haffner, heeft alle sloten vervangen en rustte de woning uit met Oekraïense vlaggen. Hij postte verschillende video’s op zijn YouTubekanaal. In een van de video’s is te zien hoe een activist met de Oekraïense vlag zwaait op het balkon. Daarnaast klinken de boodschappen ‘Overwinning in Biarritz, de overname van Poetins paleis’ en ‘Nu is het ‘Huis van het Volk’ klaar om vluchtelingen van Poetins regime te verwelkomen’.

In een andere video geeft Haffner een rondleiding door de woning, waarbij ook het luxueuze interieur in beeld wordt gebracht. De activist vertelde aan de Russische krant The Insider dat hij documenten in de villa had gevonden die zouden toebehoren aan de voormalige schoonzoon van Poetin - de ex-man van zijn jongste dochter Katerina Tikhonova, Kirill Shamalov. Bovendien waren er persoonlijke documenten van de Russische oligarch Gennady Timchenko, een goede vriend van de Russische president. Shamalov zou het huis van Timchenko hebben gekocht. 

Vluchtelingen opvangen 

Een tweede activist, Vladimir Osechkin, liet op Facebook weten dat de activisten van plan zijn om een voorstel in te dienen bij de lokale autoriteiten om Oekraïense vluchtelingen in de villa te mogen opvangen. Die is volgens Osechkin groot genoeg om tientallen mensen te huisvesten. 

De geschatte waarde van de villa is 3,7 miljoen dollar (ongeveer 3,4 miljoen euro). Biarritz is een erg populaire verblijfplaats onder rijke Russen. Zo zouden verschillende leden van de Poetin-familie eigendommen hebben in de Franse stad.  

Lees ook

Militair analist en oud-kolonel Roger Housen: ‘Geheime oorlogsvoering van VS maakt groot verschil in Oekraïne’

Europese banken en investeerders sponsoren de oorlog van Poetin, zo toont onderzoek

Volg de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in onze liveblog

Londen 

Ook in de Britse hoofdstad Londen hebben krakers een villa van een Russische oligarch overgenomen. Foto’s tonen hoe de Oekraïense vlag uit een raam hangt. Aan de ingang van de villa hangt een spandoek met de tekst ‘Dit eigendom is bevrijd’. Volgens de lokale politie, die momenteel ook ter plaatse is, zouden er meerdere personen in de woning aanwezig zijn. 

Twitter bericht wordt geladen...