Foto: Radio 2

Forensisch psychiater over moord zorgjuf Mieke: “Wraakgevoel moet enorm geweest zijn”

Wat bezielt iemand om na zo veel jaar een gruwelijke moord te plegen? Dat is de vraag die rijst nadat er een verdachte werd opgepakt voor de moord op zorgjuf Mieke Verlinden in Noorderwijk, bij Herentals. “Er kan iets gebeurd zijn waarvan de gevolgen zijn blijven sluimeren en wat plots getriggerd werd”, vertelt Rudy Verelst, forensisch psychiater verbonden aan het UZ Leuven. 

Een 37-jarige man uit Berchem heeft bekend dat hij de moord op Mieke Verlinden uit Noorderwijk, bij Herentals, heeft gepleegd. De 59-jarige zorgjuf werd op 10 november 2020  bij haar thuis om het leven gebracht met 101 messteken. De verdachte zou een oud-leerling zijn van haar. Over zijn motief is nog niets geweten.

Deze ochtend werd de man voorgeleid, zoals op onderstaande beelden te zien is.

Videospeler inladen...

“Er zijn verschillende scenario’s mogelijk”, vertelt forensisch psychiater Rudy Verelst op Radio 2 Antwerpen. “In het geval dat hij gepest werd, kunnen de gevolgen daarvan blijven sluimeren zijn, ook al waren die niet gekend bij de buitenwereld. Er kan iets heftigs gebeurd zijn, dat die gevoelens getriggerd heeft, waardoor hij wraak heeft willen nemen.”

Het is niet zeldzaam dat mensen die bijvoorbeeld slachtoffer geweest zijn van pestgedrag, dat een heel leven met zich meedragen

Rudy Verelst, forensisch psychiater

Het feit dat de zorgjuf met 101 messteken om het leven werd gebracht, wijst volgens Verelst erop dat de wraak heel diep zat. “Het wraakgevoel moet enorm geweest zijn. Het kan zijn dat de verdachte de wraak rationeel gepland heeft, maar dat het uitvoeren ervan met een hevige emotionaliteit gepaard ging. We noemen dat emotionele agressie.”

Extreem geweld

Volgens Verelst is het niet uitzonderlijk dat zulke feiten gebeuren. “Het is op zich niet zo zeldzaam dat mensen die bijvoorbeeld slachtoffer geweest zijn van pestgedrag, dat een heel leven blijven meedragen en af en toe een negatieve levenservaring daaraan linken. Wat wel uitzonderlijk is, is het extreme geweld dat gebruikt werd. Onderzoek moet nu uitwijzen hoe het zo ver is kunnen komen.”

Meest gelezen