Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog in Oekraïne

Vrouw die live protesteerde op Russische tv weer op vrije voeten: boete van 250 euro

Marina Ovsyannikova met mensenrechtenadvocaat Anton Gashinsky in de rechtbank.Beeld rv

De vrouw die gisteravond een live nieuwsuitzending op de Russische staatstelevisiezender Channel One verstoorde met een boodschap tegen de oorlog in Oekraïne, is weer vrij. Marina Ovsyannikova (44) verscheen dinsdag voor de rechter en werd veroordeeld tot een boete van 30.000 roebel, ongeveer 250 euro. Dat melden persbureaus Reuters en AFP.

en

Bekijk de opvallende tussenkomst op de Russische televisie

Video wordt geladen...

Haar advocaat had rekening gehouden met een celstraf tot vijftien jaar op grond van de nieuwe wet die “valse informatie” over het Russische leger strafbaar stelt. Maar de vrouw komt nu weg met een boete van 30.000 roebel (250 euro). Volgens Russische media is ze ook weer vrijgelaten.

Ovsyannikova - die in het Westen als een echte heldin wordt onthaald - verscheen plots in beeld achter het nieuwsanker en hield een bord omhoog met de tekst: ‘GEEN OORLOG. Stop de oorlog. Geloof de propaganda niet. Ze liegen hier tegen je. Russen tegen de oorlog.’ in het Russisch en het Engels. Ze riep ook slogans tegen de oorlog in Oekraïne. Het duurde een zestal seconden eer de regie overschakelde naar een reportage.

De vrouw - een medewerkster van de propagandazender die spijt heeft van “alle leugens” die ze eerder hielp verspreiden - werd meteen gearresteerd. Aanvankelijk klonk het dat er een administratieve zaak tegen haar was gestart, maar vanmorgen maakte het Russische persbureau TASS melding van een pre-onderzoek voor een strafrechtelijk procedure. 

Nadat ze werd opgepakt leek de vrouw spoorloos. Internationaal groeide er dan ook enige onrust over de toestand van de journaliste. Vanmiddag verscheen ze dan toch op een foto in de rechtbank, samen met de mensenrechtenadvocaat Anton Gashinsky.

Odessa

Ovsyannikova zou volgens een bron bij de Russische autoriteiten van TASS afkomstig zijn uit Odessa, waar ze in 1978 geboren werd. Zelf zei ze eerder al dat haar moeder Russisch en haar vader Oekraïens is.

De woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin noemde Ovsyannikova vanmorgen “een hooligan”. Volgens Dmitry Peskov zullen Chanel One en de politie de zaak verder opvolgen en zal het Kremlin zich er niet mee bezighouden. Hij roemde de propagandazender verder voor zijn “hoogwaardige, actuele, zeer snelle en objectieve informatie”.

Lees ook

Volg alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne in onze liveblog.

‘Poetin dacht dat hij met Zelensky gouden zaakjes kon doen

Bekijk de volledige videoboodschap van Ovsyannikova 

Video wordt geladen...