Internering bevolen voor Houthalenaar na slagen aan moeder

Houthalen-Helchteren -

De Hasseltse strafrechter heeft dinsdag de internering bevolen van een 29-jarige Houthalenaar voor oudermishandeling. Regelmatig gaat hij in de clinch met zijn broer en moeder. Op 27 september 2019 trapte de twintiger naar haar hand en trok hij haar pink uit de kom.

In oktober is tegen de man van Kosovaarse komaf ook al eens de internering uitgesproken. Toen was tussen november 2017 en oktober 2018 zijn vriendin meermaals het slachtoffer. Ze incasseerde trappen, hij vernielde een deur en zette haar autobanden plat. Tegen de uitspraak is beroep aangetekend.

In augustus 2019 waren zijn broer en moeder aan de beurt. De moeder snelde na een vechtpartij met bebloede handen de straat op om hulp te zoeken. Aan haar huisarts vertelde de oudste zoon dat zijn broer drugsverslaafd en gewelddadig was. Het gezin is geen onbekende voor de politie, die er al meermaals moest tussenkomen. De Houthalenaar is een fervent cannabisgebruiker, wat een grote invloed heeft op zijn psychische gezondheid.   

Risico op nieuwe feiten

De twintiger was op zijn proces aanwezig en barstte meermaals in tranen uit. Ook riepen zijn moeder en broer hem toe dat hij zich moet laten behandelen. De jongeman gaf toe een agressieprobleem te hebben, zich niet te kunnen beheersen en dat hij een begeleiding wil volgen. Daarnaast zei hij het beu te zijn om thuis op te draaien voor allerhande rekeningen die voor andere familieleden bestemd waren. “Ik wil geld voor mezelf opzijzetten om alleen te gaan wonen, maar dat lukt door hen niet. Een slechte jongen ben ik niet.”

Zijn advocaat claimde dat de twintiger geen drugs meer gebruikt en vroeg tevergeefs om de internering niet uit te spreken. Onderzoek door een gerechtsdeskundige toonde de aanwezigheid van wanen aan. Een gevolg van zijn cannabisgebruik, luidde het. Omdat de man op het moment van de feiten aan een geestesstoornis leed en omdat hij zich nog altijd in die toestand bevindt, sprak de rechter de internering uit. “Het gevaar bestaat dat hij nieuwe feiten zal plegen.” (geho)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer