Radio 2

Zware vechtpartij in asielcentrum Poelkapelle, staatssecretaris Mahdi scherp: "Wie in opvang komt, moet zich gedragen"

In het opvangcentrum voor asielzoekers in Poelkapelle heeft een zware vechtpartij plaatsgevonden. Daarbij zouden volgens burgemeester Dominique Cool (N-VA) 100 vluchtelingen betrokken zijn geweest. 5 mensen zijn opgepakt. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) noemt de vechtpartij "onaanvaardbaar".

Deze middag is een zware vechtpartij uitgebroken in Fedasil Poelkapelle, het opvangcentrum voor asielzoekers. Volgens de politiezone was het moeilijk om de rust te laten terugkeren. Er is nog geen zicht op het aantal gewonden. De politie doorzoekt de plaats op wapens.

De spanningen tussen de verschillende asielzoekers liepen deze ochtend al op, maar zijn nu volledig uit de hand gelopen, zegt woordvoerder van politiezone Arro, Glenn Verdru: "Er waren vandaag al een aantal momenten waarop het rumoerig is geweest, maar het is nu volledig uit de hand gelopen. Vandaar dat we alle beschikbare ploegen hebben uitgestuurd en die van de naburige politiezones. De massale politieaanwezigheid blijft tot de rust volledig is teruggekeerd. Ook deze nacht worden er extra patrouilles ingezet. Ondertussen zijn vijf personen opgepakt."

Volgens burgemeester Dominique Cool (N-VA) zouden uiteindelijk zowat 100 vluchtelingen betrokken zijn geweest, na een initiële oproep die het over 40 heethoofden had. "Er zouden heel wat Afghanen en Palestijnen met elkaar op de vuist gegaan zijn. Dat is een probleem dat al jaren speelt", zegt Cool. "Nu doorzoekt de politie het asielcentrum op wapens. Er wordt ook een nieuwe thuis gezocht voor een aantal heethoofden."

Wie in ons opvangnetwerk terechtkomt om asiel aan te vragen, hoort zich te gedragen

Sammy Mahdi

In een reactie veroordeelt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) het geweld. "Dit is totaal respectloos en onaanvaardbaar. Wie in ons opvangnetwerk terechtkomt om asiel aan te vragen, hoort zich te gedragen."

"Personeel van Fedasil heeft tevergeefs getracht om tussenbeide te komen en kon gelukkig rekenen op een snelle interventie van de lokale politie", klinkt het in een persbericht. 

"Fedasil hanteert nultolerantie bij dit soort vechtpartijen. Dit is totaal respectloos en onaanvaardbaar", aldus Mahdi. Hij hoopt dat justitie snel kan optreden. "In dergelijke gevallen is het van cruciaal belang dat de daders snel beseffen dat hun gedrag niet ongestraft blijft. De diensten treden kordaat en snel op in de asielcentra bij wangedrag."

Meest gelezen