AFP or licensors

Eiffeltoren in Parijs groeit met 6 meter tot nieuwe hoogte van 330 meter

In de Franse hoofdstad Parijs heeft de Eiffeltoren een nieuwe antenne gekregen. De toren is daarmee 6 meter hoger geworden en meet nu 330 meter. De antenne is geplaatst om de omgeving van DAB+ te kunnen voorzien.

Het wereldberoemde monument in Parijs, de Eiffeltoren, is vandaag 6 meter groter geworden. Met een helikopter is een nieuwe antenne geplaatst bovenop de toren. Die zal de regio Île-de-France kunnen voorzien van DAB+, een digitaal alternatief voor FM-radiosignalen.

Bekijk hoe een helikopter de antenne op de Eiffeltoren zet:

Videospeler inladen...

De Eiffeltoren is nu 330 meter hoog. Het is niet de eerste keer dat de toren van hoogte verandert, want ook eerdere plaatsing van antennes zorgde voor een verhoging van de toren. Oorspronkelijk was de Eiffeltoren maar 312 meter hoog toen hij in 1889 ingehuldigd werd. Hij dankt zijn naam aan de architect Gustave Eiffel en werd gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in datzelfde jaar.

Het belang als radiomast

"Het is een historisch moment dat de toren hoger wordt, dat gebeurt niet zo vaak", zegt Jean-François Martins, voorzitter van de exploitatiemaatschappij van de Eiffeltoren (SETE). Ook het belang van wetenschappelijke vooruitgang en techniek van de Eiffeltoren wordt benadrukt: "Decennia na decennia is de Eiffeltoren een partner geweest voor alle radiotechniek en zo ook vanmorgen weer." 

Al meer dan een eeuw staan er antennes op de toren. Meer zelfs, de functie als radiomast was een reden om de toren niet af te breken zoals dat in 1910 de bedoeling was.

Meest gelezen