Een beeld uit Lokeren vandaag: geen lentezon te bespeuren. (beeld: Maria De Bock)

Geen 20 graden en stralende lentezon, maar bewolkte dag en fris: Saharastof boosdoener van "foute" weersvoorspelling

Wie vandaag had gehoopt op de eerste échte lentedag met stralende terrasjesweer, is waarschijnlijk wat op zijn honger blijven zitten. Er waren temperaturen tot lokaal 20 graden voorspeld, maar het kwik is rond of onder de 15 graden blijven steken. En een stralende lentezon was er niet te bespeuren. "We zaten fout", geeft weerman Frank Deboosere toe.

Wie zich vandaag had gekleed of verheugd op warme lentetemperaturen heeft gemerkt dat het niet zo warm is geworden als voorspeld. De stralende lentezon is niet door de bewolkte hemel heen gebroken. "Ik bijt in het stof. De voorspelling was fout", geeft weerman Frank Deboosere toe op Twitter.

De boosdoener is het veelbesproken Saharastof, dat momenteel in de lucht hangt in onze regio. Dat komt door stormen boven het noordwestelijke deel van Afrika. Daardoor wordt er stof naar hogere luchtlagen getild. Als de windrichting dan gunstig zit, wordt dat stof tot bij ons meegevoerd. 

"En dat stof zorgt voor de vorming van dikkere wolken, waar de zon moeilijker doorheen geraakt, waardoor het minder opwarmt", legt Deboosere uit. "De concentratie van dat Saharastof in de lucht is een pak hoger gebleken dan we hadden verwacht. Onze computermodellen hebben dat grondig onderschat. Gevolg: veel lagere maxima."

Deboosere benadrukt dat missen niet enkel menselijk is: ook de weercomputers kunnen zich vergissen, verklaart de weerman op zijn website.

Zo is België een klein land, wat accurate weersvoorspellingen altijd minder evident maakt. En onze ligging vlak bij de Noordzee maakt dat wolken soms nog oplossen door de zon, waardoor het beter weer wordt dan voorspeld. En soms gebeurt exact het omgekeerde, en blijft de dag een pak koeler en somberder dan verwacht.

Weersvoorspellingen zijn nooit helemaal juist. Computermodellen kunnen niet altijd alles juist inschatten.

En toch is deze vergissing wel heel opmerkelijk. David Dehenauw van het KMI legt op Twitter uit hoe het precies komt dat het verschil tussen de weersvoorspelling en de realiteit vandaag zo groot was. "De weerman wikt, de natuur beschikt", besluit hij.

De eerste échte afspraak met lente hebben we dus gemist. Maar: het blijft de komende dagen kurkdroog, én er is véél zon op komst. 

"Dit weekend wordt het zonnig, met temperaturen rond de 13 graden. Volgende week gaan we richting 15 graden en blijft het kurkdroog. Hogere temperaturen zitten er niet in, omdat de lucht niet meer uit het zuiden komt, maar uit het noordoosten en oosten. Maar dit zijn perfect normale temperaturen voor de tijd van het jaar."

Wie zijn auto vannacht buiten parkeert, zal trouwens merken hoe veel Saharastof er in de lucht aanwezig is. "Vannacht gaat het zachtjes regenen, waardoor dat stof zijn sporen zal nalaten tegen morgenvroeg, aldus Deboosere.

Bekijk hier het weerbericht van vanmiddag:

Videospeler inladen...

Meest gelezen