Marina Ovsjannikova (16 maart 2022)
Japaridze Mikhail/Tass/ABACA

Marina Ovsjannikova, redacteur die in uitzending staatszender in Rusland inbrak: "Ik ben bang, maar blijf in Rusland"

Marina Ovsjannikova (44), de redacteur die maandagavond het tv-journaal op de Russische staatstelevisie verstoorde om te protesteren tegen de oorlog in Oekraïne, is niet van plan om Rusland te verlaten. "We zullen in Rusland blijven", zegt ze in een gesprek met de Duitse krant Der Spiegel.

Maandagavond brak Ovsjannikova in tijdens een nieuwsuitzending op de staatszender Pervi Kanal. Ze ging achter het nieuwsanker staan met een bord waarop de boodschap "Stop de oorlog, geloof de propaganda niet, ze liegen je hier voor" te zien was. Haar protestactie haalde de internationale media. Russische nieuwsmedia moeten zich houden aan de lijn van het Kremlin, wie die overtreedt, riskeert zware straffen.

Bekijk hier de protestactie:

Videospeler inladen...

Meteen na het protest werd Ovsjannikova opgepakt. Gisteren werd ze vrijgelaten, ze is veroordeeld tot een boete van 30.000 roebel (zo'n 256 euro). Gisteren werd ze vrijgelaten, ze is nu ondergedoken bij vrienden.

"Ik kan niet meer terug naar mijn oude leven"

Op het moment van haar protestactie stond Ovsjannikova naar eigen zeggen niet stil bij de gevolgen. "Ik word me daar nu pas bewust van. Elke dag meer en meer", zegt ze in Der Spiegel. "Ik kan niet meer terugkeren naar mijn oude leven." Ze maakt zich grote zorgen. Ze vreest voor haar veiligheid, maar beseft ook dat ze nu niet meer op haar stappen kan terugkeren. Toch wil ze "absoluut niet weg uit Rusland."

Staatspersbureau TASS meldde dat er een onderzoek is ingesteld naar het verondersteld verspreiden van leugens over het Russische leger. Door een nieuwe wet kan dat vergrijp bestraft worden met maximaal 15 jaar cel.

Meest gelezen