Radio 2

Elektriciteitskasten in Gent worden in de verf gezet

Vandaag zijn artiesten in Gent gestart met nutskastjes te beschilderen. De werken zijn geïnspireerd op de deelcollecties die te zien zijn in het Gentse Industriemuseum: licht, elektriciteit en energie. In totaal worden er 10 kastjes in de verf gezet. Vandaag worden de eerste 6 beschilderd, in mei de overige 4. 

De elektriciteitkastjes die in de verf worden gezet is een samenwerking tussen het Industriemuseum en Cultuur Gent. Op die manier wil Cultuur Gent het werk van de artiesten tot bij een breder publiek brengen.  De eerste nutskastjes die worden beschilderd liggen in de straten tussen het Industriemuseum, Dok Noord, de Oude Dokken en de Sleepstraat. 

Win-winsituatie

Sami Souguir (Open Vld), schepen van Cultuur is blij met het project. "Onze straten staan vol met nutskasten en laat ons eerlijk zijn, die zien er niet altijd even fraai uit", klinkt het. Volgens hem is het een win-winsituatie: "Dit project geeft de artiesten de kans om hun werk te tonen, de stad te verfraaien en tegelijkertijd de collectie van het Industriemuseum naar een groot publiek te brengen." 

Wat vandaag voor ons vanzelfsprekend is, was toen ongetwijfeld magisch voor mensen die er voor het eerst mee in aanraking kwamen

Emmeline Geiregat, Gents illustrator

De artiesten zijn elk in de museumcollectie gedoken om er inspiratie op te doen voor het uiteindelijke werk. Gents illustrator Emmeline Geiregat voelde zich vooral aangesproken door de oude reclameaffiches uit de collectie. "Wat vandaag voor ons vanzelfsprekend is, zoals je lief opbellen, naar de radio luisteren of het licht aansteken, was toen ongetwijfeld magisch voor mensen die er voor het eerst mee in aanraking kwamen."  

Radio 2

Wandelroute

Het Industriemuseum is heel blij met dit kleurrijke project buiten de museummuren. Een groot deel van de collectiestukken ligt opgeborgen in depots, dus wat te zien is in het museum is daar maar een fractie van. "Een artistiek project als dit geeft ons extra kans om aandacht te vestigen op onze verzameling achter de schermen", vertelt Ann Van Nieuwenhuyse, directeur van het Industriemuseum. 

Wanneer het project klaar is in mei zal er ook een wandelkaart gelanceerd worden die alle nutskastjes aan elkaar knoopt. Het wandelplan zal aan het museumonthaal en bij Visit Gent te verkrijgen zijn.

Meest gelezen