Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © AP

Tsjechië gaat nieuwe kerncentrale bouwen

Tsjechië heeft vandaag het licht op groen gezet voor de bouw van een nieuwe kerncentrale naast de bestaande kernreactor in Dukovany, in het zuidoosten van het land. Volgens de eerste minister Petr Fiala moet het land hiermee minder afhankelijk worden van Rusland voor zijn energie.

  1. Belgisch schip breekt in tweeën en zinkt bij laden van zand in Nederland

    Belgisch schip breekt in tweeën en zinkt bij laden van zand in Nederland

    Het Belgische binnenvaartschip ‘Courage’ is woensdagochtend in Nederland in tweeën gebroken en bijna geheel gezonken. Dat bericht dagblad ‘de Gelderlander’. Het drama vond plaats tijdens het laden van zand in de voorhaven van Deest, een plaatsje nabij Nijmegen (provincie Gelderland). Volgens de krant waren er drie personen aan boord, waarvan mogelijk één iemand in het water viel. Niemand raakte gewond.
    Winssen, Deest
  2. INTERVIEW. Plots is oude dreiging van de atoombom terug: “Ja, Poetin is een schurk. Maar onderhandel, alstublieft. Want er is niks erger dan een kernoorlog”
    PREMIUM

    INTERVIEW. Plots is oude dreiging van de atoombom terug: “Ja, Poetin is een schurk. Maar onderhan­del, alstu­blieft. Want er is niks erger dan een kernoorlog”

    Ergens in Rusland staat sinds vorige week een Topol-raket op scherp, geladen met een atoombom. Is het slechts een waarschuwing? Of toch een reële bedreiging? “Ik kan me niet voorstellen dat de wereld terug wil naar de tijd dat aan de grenzen van de machtsblokken massavernietigingswapens stonden opgesteld”, zegt emeritus professor Internationale Politiek Yvan Vanden Berghe (80). Alleen al daarom, zegt hij, moet de wereld vooral een oplossing zoeken. “Poetin is een eenzaat met tunnelvisie, die ervan droomt om een historisch figuur te worden. Dat zijn altijd gevaarlijke mannen.”