Proces over gijzeling in gevangenis van Brugge uitgesteld omdat beklaagde niet werd overgebracht

Themabeeld ©  mvn

De zaak van de gijzeling in de Brugse gevangenis is vrijdag noodgedwongen uitgesteld naar de zitting van 6 april. Faton S. (30) kon tot verbazing van alle partijen vanuit de gevangenis van Beveren niet overgebracht worden naar de rechtbank in Brugge.

jvh
Bron: BELGA

De feiten deden zich op 24 februari 2021 voor tijdens de wandeling. Zonder precieze aanleiding gijzelde en bedreigde Faton S. een toen 23-jarige cipier met een zelfgemaakt steekwapen. De Kosovaar had een balpen met plastic omwikkeld en de punt verwarmd. De gedetineerde vroeg om de vrijlating van zijn broer en zijn vader, die in andere gevangenissen zitten. Voor zichzelf eiste hij een helikopter. Na uitgebreide onderhandelingen gaf de gijzelnemer zich rond 18 uur over.

Faton S. werd in oktober 2018 door het Gentse hof van beroep al veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de zogenoemde bloedwraakmoord. Zijn vader en zijn broer kregen respectievelijk als opdrachtgever en als schutter 28 en 26 jaar cel. Tijdens een aanslepende familievete werd de Kosovaar Nedjip Mustafa (39) in december 2013 doodgeschoten aan zijn woning in Sint-Niklaas. 

Het proces over de gijzeling werd in augustus 2021 ingeleid, maar sindsdien meermaals uitgesteld met het oog op deskundigenonderzoek. Daaruit bleek dat het slachtoffer door de psychologische gevolgen meer dan vier maanden arbeidsongeschikt was. De gerechtspsychiater oordeelde dan weer dat Faton S. toerekeningsvatbaar is, ook al had de verdediging daar vraagtekens bij geplaatst.

Vrijdagochtend zou de zaak gepleit worden, tot bleek dat S. niet aanwezig was. Enkele telefoontjes leerden dat er blijkbaar geen capaciteit was om hem over te brengen uit de gevangenis van Beveren. De rechtbank en alle partijen reageerden misnoegd op de situatie. Vooral voor het slachtoffer kwam het nieuwe uitstel hard aan. “Het is dubbel erg dat uitgerekend het gevangeniswezen haar in de steek laat”, aldus procureur Guy Billiouw.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen