© gvb

Roetneerslag mogelijk in Lommel en Mol na zware brand van berg houtafval

Lommel -

Vrijdagavond laat is een zware brand uitgebroken aan een grote berg houtafval bij Berkmans Grond- en Afbraakwerken op Maatheide in Lommel. De brandweer Noord-Limburg moest nog tot diep in de nacht blussen. In Lommel en Mol was er na de brand roetneerslag mogelijk.

Rond 22 uur vloog de grote berg houtafval van 30 op 30 meter en 6 meter hoog in brand. De brandweer Noord-Limburg kwam ter plaatse om de vlammenzee te blussen. Zoals gebruikelijk bij dergelijke grote branden werd het grootwatertransport opgestart. Vanuit heel Limburg werd water aangevoerd. “Met een dompelpomp halen we ook water uit het kanaal”, zei officier Walter Cuypers van de brandweer Noord-Limburg. “Medewerkers van het bedrijf trekken het hout uit elkaar zodat we het beter kunnen blussen. Maar omdat er wellicht telkens brandhaarden zullen blijven ontstaan, gaan de bluswerken nog uren in beslag nemen.”

Zaterdagochtend was de brand volledig geblust. Omdat rond de afvalberg betonnen muren staan en er geen gebouwen in de buurt liggen, was er geen risico dat het vuur oversloeg en verdere schade aanrichtte. Er was ook geen gevaar voor de omgeving, al waren rook- en geurhinder zaterdag wel nog mogelijk.

Zaterdagochtend was alles geblust en werd het afval opgeruimd. ©  Geert Van Baelen

Roetneerslag

“Er kan ook roetneerslag zijn in de ruime omgeving”, zei kapitein Rob Lemkens van de brandweer Noord-Limburg. “Omdat de brand in het begin heel hevig was, ontstond een grote rookkolom met daarin kleine stukjes roet. De rook waaide in de richting van Lommel en Mol, dus het zou kunnen dat die roetdeeltjes daar naar beneden komen. Het gaat vooral om vuiligheid, te vergelijken met de assen van houtskool. We hebben geen CO en andere gevaarlijke stoffen gemeten.” De precieze oorzaak van de brand is nog onduidelijk.

Het gebluste houtafval werd zaterdagochtend met een graafmachine opgeruimd. Volgens zaakvoerder Raf Berkmans hebben de bluswerkzaamheden tot vier uur geduurd. “We gaan uit van zelfontbranding door het warme weer, omdat de vuurhaard is begonnen in de kern van de hoop. De werking van mijn bedrijf komt niet in het gedrang.” gvb/siol

 ©  GVB

 ©  GVB

 ©  GVB

 ©  GVB

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer