De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die vrijdag poseerde bij de pas geopende brug over de Dardanellen.
Volledig scherm
PREMIUM
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die vrijdag poseerde bij de pas geopende brug over de Dardanellen. © AFP

ANALYSE. Waarom Turkije zich zo opdringt als bemiddelaar? Alvast niet om vrede te stichten

De vrede in Oekraïne is nabij. Of dat is althans wat Turkije beweert, al zijn er heel wat redenen om die uitspraak als onzin weg te wuiven. Daarbovenop zou een maandenlange oorlog president Erdogan goed uitkomen. De bemiddelende rol van zijn land is dus minstens opvallend te noemen. Wat wil hij hiermee bereiken?

62 reacties

  • Yolande MARIS

    2 jaar geleden
    Geen enkele politieker is betrouwbaar ook niet de westerse,en als het hen zo kwaad maakt dat dictator Erdogan probeert te bemiddelen waarom doen westerse diplomaten hun werk dan niet ipv olie op het vuur te gooien en wapens te leveren met meer doden , hongersnood en armoede als gevolg.
  • Ian Vandenbossche

    2 jaar geleden
    Als je ziet hoe Erdogan zijn land leidt. Als je ziet hoe dikwijls in het verleden hij zoete broodjes bakte met zijn vriend Poetin. Als je ziet hoe dikwijls hij al tegen de schenen van Europa stampte. Dan is de rol van bemiddelaar bijna lachwekkend, moest het niet over een massale volkerenmoord gaan.
  • André Van Laethem

    2 jaar geleden
    Putin speelt het sluw. Erdogan wordt nog getolereerd door de loopjonges van europa. De eisen die hij stelt is om het land volledig te demilitariseren. Binnen 4 jaar kan hij ze zo gemakkelijker onder de voet lopen. Misschien zelfs met de hulp van Erdogan. De politiek moet verder leren kn de toekomst kijken.
  • Mark Smets

    2 jaar geleden
    Misschien ligt het ook aan u zelf, ik ga al 15 jaar op vakantie in Turkey maar moei me met me zelf, wat een ander doet boeit me niet....... en heb elke keer weer een top vakantie in een prachtig land met vriendelijke mensen.
  • Carin Desmet

    2 jaar geleden
    M'en spreek hier altijd die is oorlogzuchtig en die.. Maar geen enkel praat over VS dat al meer dat 50 oorlogen heeft uitgelokt voir olie, gas en macht. Die duizenden kids en vrouwen heeft omgebracht in het midden oosten, Vietnam en Korea. Oekraïene waar Biden zijn zoon Hunter in de gas industry zit die 1 miljard Dollar verliest indien Nord Stream 2 ging komen. VS zal alles doen om onder handelingen tegen te gaan en Europa + NATO in deze oorlog mee slepen.