Belga

Arctic Monkeys, Tame Impala, Charlotte de Witte, Oscar and The Wolf: Pukkelpop maakt bijna volledige affiche bekend

Na twee zomers zonder Pukkelpop stelt het Limburgse festival nu niet mondjesmaat maar in één keer bijna zijn volledige affiche voor. De headliners op de drie festivaldagen zijn Slipknot, Tame Impala en Arctic Monkeys. Met Charlotte de Witte, Oscar and the Wolf en Goose staan er ook enkele Belgische acts hoog op de affiche. Wie naar Pukkelpop wil, zal wel opnieuw (iets) meer moeten betalen dan bij de laatste editie in 2019. "Iedereen merkt dat álles de voorbije jaren duurder is geworden", zegt de organisatie daarover.

Anders dan andere jaren heeft Pukkelpop het grootste deel van zijn affiche in één keer onthuld, met een muurschildering in een fietstunnel in Hasselt. Streetartkunstenaar Kurt Bosmans heeft er de 200 artiestennamen van editie 2022 handmatig aangebracht in één graffitikunstwerk. De exacte tijdschema's en podiumindeling van de artiesten volgt later. Naast muziek belooft de organisatie ook nog "cultuur en streetart".

Pukkelpop 2022 gaat door van donderdag 18 augustus tot en met zondag 22 augustus. Op donderdag is er de traditionele openingsavond, die festivalgangers met een combiticket kunnen meepikken, met onder meer Coely, Stikstof, Sylvie Kreusch, Omdat Het Kan Soundsystem feat. Average Rob en Yong Yello. 

Vrijdag zijn de grote headliners Slipknot, die 12 jaar na hun eerste optreden op Pukkelpop terugkeren naar Hasselt, en Cypress Hill, die de 30e verjaardag van hun debuutplaat komen vieren in Kiewit, met nieuwe muziek. 

Opvallende Belgen dan zijn Goose, Selah Sue en Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, allemaal met nieuwe muziek. En Tamino, winnaar van "De Nieuwe Lichting" van Studio Brussel is na een periode in de luwte terug van weggeweest, na het succes met zijn debuutsingle "Habibi" en zijn eerste plaat "Amir".

Op zaterdag is de headliner de Australische groep Tame Impala. Andere opvallende internationale acts zijn rockgroep Limp Bizkit, de exotische partymuziek van Sean Paul, en de Britse iconen van Underworld.

Technoster Charlotte de Witte krijgt opnieuw een prominente plek op de affiche. In 2018 speelde ze twee keer op Pukkelpop, in de vertrouwde Boiler Room en onverwacht ook op het hoofdpodium. Daar viel ze onerwacht en op het laatste nippertje in voor Travis Scott, die plots verstek had gegeven.

Op zondag staan Arctic Monkeys voor de derde keer op Pukkelpop, na twee passages in Werchter, in 2014 en 2018. De andere headliners die dag zijn de metalgroep Bring me the Horizon, en Oscar and the Wolf, die er al twee keer op het hoofdpodium speelde. 

Andere opvallende namen: TikTok-fenomeen Glass Animals, WILLOW, de zingende dochter van acteur Will Smith, vaste waarden Boys Noize en Kölsch, en de Nederlandse MEAU die met haar doorbraaknummer "Dat heb jij gedaan" een dijk van een hit heeft gehad, en bij ons Stromae van de nummer 1 in de hitlijst heeft gestoten.

De namen van Pukkelpop 2022 worden met de hand op de muur van de fietstunnel in de 11de liniestraat in Hasselt aangebracht.

Opnieuw hogere ticketprijzen

De ticketprijzen van de grote meerdaagse festivals stijgen nagenoeg elk jaar, en dat is bij Pukkelpop niet anders. Na twee zomers zonder Pukkelpop worden zowel de dagtickets als de combitickets duurder. 

De reden daarvoor zijn de algemene prijsstijgingen waar organisatoren mee te maken krijgen. Artiesten vragen een hogere gage om op te treden, om het verlies tijdens de coronacrisis goed te maken. En tegelijk stijgen ook de kosten voor materiaal, en dus voor de organisatie van een evenement. 

"We zijn intussen 3 jaar verder tegenover onze laatste editie. Werkelijk alles is duurder geworden, dat is de realiteit. Dat merkt iedereen die zijn winkelkar vult of met de auto rijdt ook", verklaart Pukkelpopwoordvoerder Frederik Luyten.

Tegenover onze laatste editie 3 jaar geleden is álles duurder geworden.

Voor een dagticket betaal je dit jaar 115 euro, en dat is 10 euro meer dan bij de aangekondigde editie van 2021, die uiteindelijk niet doorging. Bij de laatste Pukkelpop in 2019 kostte een dagticket nog 100 euro. 

Wie Pukkelpop 2022 volledig wil meemaken, betaalt voor een combiticket 245 euro: 30 euro meer dan de aangekondigde en geannuleerde editie van 2021. In 2019 kostte een combiticket nog 205 euro. Wie vooraf drank- en eetbonnetjes bestelt, betaalt 60€ voor 20 bonnetjes.

En ook: een extra festivaldag

Na twee festivalzomers in mineur door de coronacrisis pakken heel wat organisatoren extra uit deze zomer, om de gemiste inkomsten van de voorbije jaren zo veel mogelijk goed te maken. Zo zijn er met CORE en "Live is Live" twee gloednieuwe festivals, organiseert Tomorrowland een extra, derde festivalweekend en komt Rock Werchter ook met "een bisronde", waarover de details nog bekendgemaakt worden. 

Ook Pukkelpop organiseert een extra evenement, op zondag 14 augustus. Dat is eind vorige week bekendgemaakt met een mysterieuze post op sociale media. Over de naam van die extra festivaldag, de affiche en de precieze invulling wordt later gecommuniceerd.

Meest gelezen