©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De Lijn deelde in 2021 bijna drie keer meer boetes uit

Vervoersmaatschappij De Lijn heeft vorig jaar 59.049 administratieve boetes uitgedeeld. Dat zijn er bijna drie keer meer dan de 20.418 boetes in 2020. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-parlementslid Wim Verheyden heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Volgens Verheyden blijven te veel boetes onbetaald. Zo is er nog maar 54 procent van de boetes uit 2021 betaald. “Dat is veel te weinig”, meent Verheyden.

blg
Bron: BELGA

Net als het aantal boetes ging ook het totale boetebedrag bijna maal drie, meer bepaald van 1,9 miljoen euro naar 5,4 miljoen euro. 

De boetes zijn onderverdeeld in vier categorieën: het creëren van overlast, het niet dragen van een mondmasker, de doorstroming van het verkeer hinderen en zwart-en grijsrijden (grijsrijden is bijvoorbeeld langer gebruikmaken van de bus of tram dan waarvoor men betaald heeft, red.). De stijging zet zich door in alle categorieën, maar is het sterkst bij het zwart- en grijsrijden. Daar was er vorig jaar een stijging van 13.052 boetes naar 48.068, bijna een verviervoudiging.

Volgens Verheyden is er wel een groot probleem met de betaling van de boetes. Zo is nog maar 63 procent van de boetes uit  2020 betaald. Voor de boetes uit 2021 gaat het zelfs maar om 54 procent. “Dit is om bij te huilen”, meent Verheyden. Vooral de overlastboetes en de boetes voor zwart- en grijsrijden worden slecht geïnd.

“Er staat meer dan twee miljoen euro open aan onbetaalde boetes voor zwart-en grijsrijden, wat een gigantische financiële aderlating is voor de Lijn. Hier moet veel harder tegen worden opgetreden”, besluit Verheyden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER