Stadsregio Turnhout verwelkomt Kasterlee en Lille en zal van naam veranderen: "We horen het woord 'stad' niet graag"

De gemeenten Lille en Kasterlee stappen mee in de Stadsregio Turnhout. Dat is een samenwerkingsverband van de stad Turnhout en verschillende omliggende gemeenten. Ze delen bepaalde kosten om hun inwoners meer diensten aan te kunnen bieden. De Stadsregio zal wel van naam veranderen.

De Stadsregio Turnhout bestond tot nog toe uit Turnhout, Beerse, Oud-Turnhout en Vosselaar. Nu komen daar Kasterlee en Lille bij. Al die gemeenten werken samen om de kosten te delen en hun inwoners zo meer diensten te kunnen aanbieden. Die zijn nu met zo'n 120.000.

"Een energieloket bijvoorbeeld", zegt Marleen Peeters (N-VA), de burgemeester van Lille. "Als mensen willen renoveren, moet je als gemeente openstaan voor hun vragen. Maar dan moet je wel een medewerker hebben die er kan op antwoorden. Voor een gemeente met 16.000 inwoners is dat niet vanzelfsprekend. Binnen een grotere regio kunnen we wel iemand aannemen, die bijvoorbeeld in elke gemeente een halve dag spreekuur kan houden."

Hogere overheden spreken ze ook met één stem aan in bepaalde dossiers. Het openbaar vervoer kunnen ze zo bijvoorbeeld beter laten aansluiten in de verschillende gemeenten. Of ze kunnen samen het zwaar vervoer uit dorpskernen weren. 

Nieuwe naam

De Stadsregio Turnhout zal wel van naam veranderen. "Het woord 'stad' horen we hier niet graag. We zijn een regio in ontwikkeling”, legt Marleen Peeters uit. 

"Dat is begrijpelijk", zegt Bart Craane (CDE-Vlim.be), burgemeester van Beerse en voorzitter van Stadsregio Turnhout. Er kwam nog niet meteen een nieuwe naam uit de bus, dus werd het voorlopig RIT. "Dat kan staan voor Regiovorming in Turnhout of Regio in Transitie", verklaart Craane. "Met de toetreding van Lille en Kasterlee komt er een nieuwe dynamiek. We bekijken de komende maanden op welke domeinen we kunnen samenwerken."  

Meest gelezen