Vrachtwagens vol hulpgoederen voor Oekraïne raken na dagen vertraging toch weg uit Brussel: "Geen geld voor brandstof"

Twaalf vrachtwagens met hulpgoederen die bestemd zijn voor Oekraïne stonden de afgelopen dagen stil in Paleis 11 op de Heizel in Brussel. De hulporganisatie die de spullen inzamelt, had niet genoeg geld om de brandstof voor een heen- en terugreis naar Oekraïne te betalen. Intussen zijn de fondsen aangevuld, maar de organisatie sluit niet uit dat er binnenkort opnieuw een tekort aan geld is.

De vzw "Renaissance de la Nation" zamelt in Paleis 11 op de Heizel al weken hulpgoederen in voor de oorlogsslachtoffers. Die goederen worden dan met vrachtwagens naar Oekraïne gebracht. "De vrachtwagens die op de Heizel staan, rijden dankzij privéfondsen naar Oekraïne", vertelt verantwoordelijke Francis De Molder. "Alleen was er een tijdje niet genoeg geld om twaalf vrachtwagens vol te tanken. Je moet weten dat één vrachtwagen naar Oekraïne sturen en terug zo'n 1400 euro kost", legt hij uit op Radio 2 Vlaams-Brabant.

De organisatie krijgt logistieke steun van ondermeer de stad Brussel, maar voor fondsen is ze helemaal afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven. Ze krijgt dus ook geen deel van het ingezamelde geld voor het consortium 12-12. Intussen zijn de financiële fondsen aangevuld en zijn de vrachtwagens onderweg. Maar de organisatie vreest dat hetzelfde probleem zich binnenkort opnieuw zal stellen. "Tot nu toe zijn er al 33 vrachtwagens richting Oekraïne vertrokken, maar hoeveel er nog zullen vertrekken kunnen we niet inschatten. Dus we weten ook niet hoeveel geld we nog nodig hebben. Intussen komt er wel geld binnen, maar of dat genoeg zal zijn, is afwachten", weet De Molder. 

Wie de hulporganisatie "Renaissance de la Nation" graag uit de nood wil helpen, kan dat door een bijdrage te storten op het rekeningnummer BE05 0689 4463 9375. Ook hulpgoederen zijn nog steeds welkom in Paleis 11 op de Heizel.

Meest gelezen