SMAAKTIP. Pittige smaakmakers voor even pittige gerechten: “Een snuf chilipoeder of een streepje sriracha is al voldoende”
Elk gerechtje kan op tijd en stond wel wat extra pit gebruiken. Of je nu fan bent van sriracha, sambal of chilipepers: deze 3 recepten met pittige smaakmakers van Sonja Peeters doen je smaakpapillen tintelen én geven je gerechten een hartverwarmende touch. Een broodje hete kip als lunch? Yes, please.
Noedels met pikante tofu
Klaar in 45 minuten.
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 el sesamzaadjes
• 200 g noedels
• 400 g stevige tofu, in blokjes van 2 cm
• 1 grote paksoi, in reepjes
• 4 lente-uitjes, in ringen
• 1 tl sesamolie
• bosje koriander • arachideolie
Voor de marinade/saus
• 4 el mirin
• 3 el sojasaus
• 4 el rijstazijn • 200 ml groentebouillon
• 2 el tomatenpuree
• 1 à 2 el sriracha
• 2 à 3 tl miso
• 4 tl suiker
Zo maak je het
1. Meng alle ingrediënten voor de marinade. Rooster de sesamzaadjes goudbruin in een droge koekenpan. Kook de noedels gaar zoals vermeld op de verpakking.
2. Bak de tofublokjes in olie krokant. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak nu de paksoireepjes goudbruin in dezelfde pan. Schep eveneens uit de pan.
3. Giet de marinade in de pan, breng aan de kook en laat 3 minuten zachtjes inkoken. Roer de tofu en de paksoi door de saus en laat even opwarmen. Schep het gerecht in de borden, strooi er de lente-ui en geroosterde sesamzaadjes over en besprenkel met de sesamolie. Werk af met de koriander en serveer er de noedels bij.
Tip: Dep de tofu vóór het bakken heel goed droog met keukenpapier. Zo krijgen de blokjes een heerlijk krokant laagje tijdens het bakken.
Pittige viswok met sambal
Klaar in 30 minuten.
Ingrediënten voor 4 personen
• 150 g rijst
• 200 g sugarsnaps
• 500 g vis
• 4 cm gember
• 1 rode ui
• 2 wortelen
• 1 kleine courgette
• 2 teentjes knoflook, geperst
• 1 tl currypoeder
• 1 el sambal
• 2 el ketjap
• 30 g pindanoten, fijngehakt
• handvol Thaise basilicum
• arachideolie
Zo maak je het
1. Kook de rijst gaar zoals vermeld op de verpakking. Blancheer de sugarsnaps 5 minuten in lichtgezouten water. Snijd de vis in blokjes. Schil de gember en snijd in dunne reepjes. Pel de rode ui en snijd in halvemaantjes. Schil de wortelen en snijd in dunne plakjes. Snijd de courgette in halve maantjes.
2. Wok de visstukjes met de gember, de knoflook en het currypoeder 2 minuten in arachideolie op hoog vuur. Schep de vis uit de wokpan en giet er opnieuw wat olie in.
3. Roerbak nu de sugarsnaps, courgette, rode ui en wortelen met de sambal gedurende 5 minuten. Voeg de vis en de ketjap toe en meng voorzichtig onder de groenten.
4. Schep het gerecht in borden en werk af met de gehakte pindanootjes en de Thaise basilicum. Serveer met de rijst.
Tip: Neem bij voorkeur stevige vissoorten zoals zalm of zeeduivel. Die vallen minder snel uit elkaar dan zachtere soorten zoals kabeljauw of schelvis.
Broodje hete kip
Klaar in 35 minuten.
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 l kippenbouillon
• 2 kipfilets
• 1 rode paprika
• 1 chilipeper
• 1 teentje knoflook, geperst
• 4 el tomatenpuree
• 1 tl suiker
• snuf chipotle (gerookte jalapeñopeper)
• 2 el fijngehakte peterselie
• 4 kleine stokbroodjes
• handvol rucola
• 1⁄2 komkommer, in plakjes
• 1 rode ui, fi jngesnipperd
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
1. Breng de bouillon aan de kook en pocheer er de kipfilets 15 minuten in. Trek het vlees daarna met twee vorken uit elkaar.
2. Snijd de paprika in reepjes en hak de chilipeper fijn. Roerbak de geperste knoflook met de chilipeper 2 minuten in olijfolie. Voeg de paprika toe en bak beetgaar. Schep er de tomatenpuree en een klein scheutje kippenbouillon onder. Breng op smaak met de suiker, chipotle, peper en zout. Voeg nu de pulled chicken en de peterselie toe en laat nog even opwarmen.
3. Verwarm de broodjes onder de ovengrill. Snijd ze open en beleg met de rucola, komkommer en het pikante kipmengsel. Werk af met de rode ui en serveer meteen.
Tip: Chipotle is fijngemalen gerookte jalapeñopeper. Hou je niet van die typische rooksmaak, vervang het dan door een snuf chilipoeder.
Deze recepten van Sonja Peeters vind je ook in NINA-magazine van zaterdag 26 maart bij de HLN-weekendkrant.
Lees ook:
BUDGETTIP. Met deze 3 no waste-recepten tover je restjes oud brood of kaas om in een nieuwe maaltijd
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
De ene poetst zijn tanden voor het ontbijt, de andere erna, maar wat is nu eigenlijk de juiste volgorde? En wat als je niét ontbijt? Tandarts Jean-Paul Souffriau van het Verbond der Vlaamse Tandartsen geeft voor eens en altijd het juiste antwoord op de vraag. -
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
“Met de juiste voeding kan je je immuniteit positief beïnvloeden”, weet diëtiste Hilde De Schuyteneer van de vzw Allergiediëtisten. Welk dieet is volgens haar goed voor je gezondheid? En welke voeding kan je beter vermijden? In dit interview geeft Hilde advies: “Krijgen darmbacteriën te weinig vezels? Dan zullen ze aan de beschermende slijmlaag in je darmen knabbelen.” -
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
-
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
Of je nu gisteren de 10 miles in Antwerpen liep of een ander sportdoel achter de rug hebt: misschien heb je gemerkt dat je na dat intensieve sportmoment niet meteen honger had. Is dat normaal? En wat eet je dan best om te herstellen? Sportdiëtiste Britt Lambrecht van wielerploeg Lotto Dstny en groepspraktijk Vitori legt uit hoe dat komt en wat je best toch eet vóór, na en tijdens zo’n zware fysieke inspanning. -
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven