©  BELGA

Pro League vergadert vandaag over competitieformat en nieuwe CEO: ook BeNe League ‘light’ ligt weer op tafel

Te midden van het Rode Duivels-geweld komt de Pro League vandaag samen. Twee belangrijke onderwerpen staan op de planning: het competitieformat en een update over de zoektocht naar een nieuwe CEO.

De Raad van Bestuur en de ­Algemene Vergadering van de Pro League verzamelen vandaag in het Crowne Plaza-hotel in Zaventem. In de digitale ­uitnodiging die de clubleiders ontvangen hebben, springen twee agendapunten in het oog.

Ten eerste zal het competitie­format en de daaraan gekoppelde BeNe League ter sprake komen. Ter herinnering: volgend seizoen degraderen drie clubs uit 1A, om zo een einde te maken aan een competitie met achttien teams. Dat is evenwel niet naar de zin van de kleinere clubs, die zo veel meer risico lopen om te zakken en nadien misschien nooit meer kunnen terugkeren. Daarom zijn zij voorstander om toch een ­competitie met 18 te behouden, bij voorkeur tot en met 2025.

Er is een tweederdemeerderheid nodig om die wijziging door te voeren en dus hebben de K11 en de 1B-clubs de steun nodig van minstens één topclub. Om die te bekomen, willen de kleinere clubs nu plots wel nadenken over een BeNe League light met de Nederlandse clubs. Ook een gezamenlijke bekercompetitie is bespreekbaar. Vandaag zullen die thema’s in principe aangesneden worden, maar een stemming wordt nog niet verwacht. Des te meer omdat het gissen is wat het gezamenlijke Nederlandse standpunt is. Over de grens is er grote verdeeldheid om tegen ‘de Belgen’ te spelen ­omdat er nog veel vraagtekens zijn, bijvoorbeeld over de ­verdeling van Europese tickets en de tv-contracten.

Discretie

Daarnaast verwachten de clubleiders uit het profvoetbal een ­update te krijgen over de zoektocht naar een nieuwe CEO – ook dat werd hen per mail beloofd. Het is niet duidelijk of de Pro League al een opvolger voor Pierre François heeft gevonden. Wouter Vandenhaute en Vincent Man­naert, die zeer nauw bij het ­dossier betrokken waren, hebben de kandidaten discretie beloofd en dus lekken er nauwelijks ­namen.

Tot slot zal men in Zaventem ook nog debatteren over de integratie van de beloften in 1B en in de amateurreeksen. Over de toetreding an sich zal het vandaag niet meer gaan, maar wel nog over de reglementering: welke spelers mogen al dan niet aantreden? PIETER-JAN CALCOEN

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL