Hasselt viert 30 jaar Japanse Tuin: "Begonnen als een misverstand"

De Japanse Tuin in Hasselt bestaat 30 jaar. Toen de Japanse stad Itami 30 jaar geleden een tuin cadeau deed aan zusterstad Hasselt, dachten de Hasselaren aan een kijktuintje van 10 op 10 meter. Door een misverstand werd het een Japanse tuin van 2,5 hectaren, de grootste van Europa. 

De Japanse tuin bestaat 30 jaar.  "Een uithangbord voor Hasselt, maar eigenlijk begonnen als een misverstand”, zegt medeoprichter Marc Verachtert. “Ik weet niet wie z’n Engels te slecht was, maar we hadden achter het Kapermolenpark een weide liggen. We stelden de Japanners voor daar een hoekje uit te kiezen.  Maar ze hebben het hele gebied  ingetekend als Japanse tuin.” 

De tuin ligt er op dit moment prachtig bij. Ideaal om de dertigste verjaardag te vieren. “En dat doen we op z’n Japans”, zegt Marc Verachtert terwijl hij een dekentje uitspreidt onder een bloeiende kerselaar. “Japanners reizen kilometers ver om onder de mooiste kerselaar te zitten en daar met vrienden onder te eten en sake te drinken.” 

Marc Verachtert, medeoprichter Japanse Tuin

De sushi die hij uitpakt moet eventjes blijven staan. Het stuifmeel van de kersenbloesems moet erop neerdwarrelen. “Op die manier krijgen we vitaminen binnen die ons sterk maken en die de winter doen vergeten”, weet Verachtert. 

De Japanse Tuin zelf oogt een stuk ouder dan 30 jaar. En dat is ook de bedoeling. Want een oude verweerde tuin geeft rust. In al die jaren heeft de tuin geen meststoffen gekregen en heeft het gras plaats gemaakt voor mossen. Ook de bomen groeiden wat schots en scheef, ze hebben nooit een steunpaal gekregen, waardoor de tuin heel natuurlijk oogt. De tuin werd aangelegd naar model van de 17de-eeuwse theetuinen. Door glooiingen en heuvels wordt het Japans landschap in miniatuur nagebootst. 

Het is een kwestie van snel zijn, wil je onder de bloesems picknicken. Niet langer dan een paar dagen staan de bloemen in volle pracht en dan sneeuwt het blaadjes, tot er niets meer overblijft. “Het herinnert de Japanners aan de vergankelijkheid van het leven en dat je op elk moment moet genieten.” 

Bekijk hieronder de video van de opening van de Japanse Tuin

Videospeler inladen...

Feestelijke activiteiten

Voor de 30e verjaardag zijn er ook een aantal extra activiteiten gepland in de Japanse tuin. Naast het klassieke programma met de kersenbloesems en het Chrysantenfestival, kan je op 1 mei traditionele Japanse spellen gaan spelen in de tuin. Op 25 juni zijn er Japanse gevechtskunsten te zien en een maand later is er een tentoonstelling van traditionele Japanse houtsnijkunst. In oktober stellen alle LImburgse bonsai clubs hun boompjes tentoon in de Japanse tuin. 

Meest gelezen