© atv

Doel blijft bestaan, evenwicht tussen landbouw, natuur én Antwerpse haven kan groeien: dit is het Verbond Linkerscheldeoever

Dertien partijen hebben elkaar gevonden in het baanbrekend Verbond Linkerscheldeoever. “Het akkoord is van levensbelang voor de Antwerpse haven”, meent Vlaams minister-president Jan Jambon (NV-A). Op korte termijn stoppen ook de procedures bij de Raad van State tegen het voorkeursbesluit ‘Extra Containercapaciteit Antwerpen’ (ECA).

(tsjs)

LEES OOK. Weg ligt open voor uitbreiding Antwerpse haven: Wase actiegroepen zetten procedure Raad van State stop

De haven van Antwerpen is een belangrijke economische motor voor de welvaart van Vlaanderen. Daarom wil de Vlaamse regering extra containercapaciteit realiseren in de haven. In januari 2020 nam de regering een ‘voorkeursbesluit’ dat de krijtlijnen voor die extra capaciteit vastlegde.

Maar enkele partijen konden zich niet vinden in het besluit en stapten naar de Raad van State. De auditeur van de Raad van State adviseerde in mei 2021 om het besluit te vernietigen, omdat er te weinig garanties zijn dat het plan Extra Containercapaciteit Antwerpen (ECA) geen negatieve invloed zou hebben op een aantal natuurgebieden. In juni 2021 stelde de Vlaamse regering de voormalige voorzitter van ECA, Freddy Aerts, als bemiddelaar aan. Hij voerde de afgelopen maanden intense gesprekken met dertien partijen: de gemeente Beveren, Polder Land van Waas, Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen te Doel, Doel 2020, Erfgoedgemeenschap Doel & Polder, Landbouwgemeenschap Wase Polders, Boerenbond, Voka-Alfaport, Natuurpunt, De Vlaamse Waterweg, Havenbedrijf Antwerpen, Maatschappij Linkerscheldeoever en de Vlaamse overheid.

LEES OOK. Brugse gemeenteraad keurt fusie havens Zeebrugge en Antwerpen goed: “Mooi huwelijk tussen ooit enorme ruziemakers”

Die bemiddelingsrol heeft zijn vruchten afgeworpen. De dertien partijen hebben zich vandaag, woensdag, akkoord verklaard met het ‘Verbond voor de toekomst en leefbaarheid van het ommeland van de haven van Antwerpen, de polders op Linkerscheldeoever’. Dat betekent dat de procedures voor de Raad van State worden ingetrokken en dat het voorkeursbesluit ECA standhoudt.

Wat staat er in het Verbond?

 

1. Doel blijft bestaan

Doel krijgt een toekomstperspectief waarin wonen, erfgoed en recreatie hand in hand gaan met de economische voorwaarde dat het nieuwe dok zeven dagen per week en 24 uur per dag operationeel kan zijn.

2. Woonkernen buiten Doel blijven behouden

De woonkernen buiten Doel, met name Ouden Doel, Rapenburg, Saftingen en Oud Arenberg, blijven behouden. Ook voor de verspreide bewoning in het poldergebied zijn afspraken gemaakt en volgen er snel investeringen.

3. Evenwicht tussen landbouw en natuur

Het evenwicht tussen landbouw en natuur op Linkerscheldeoever is een essentieel luik van het Verbond. De landbouwoppervlakte die de overheid nu in eigendom heeft op Linkerscheldeoever kan gebruikt worden om alle natuurmaatregelen nu en in de toekomst te realiseren. Het gaat om een oppervlakte van 665 ha die helemaal in het teken van natuur zal staan, plus 200 ha die in landbouwgebruik blijven, maar waarvoor enkele natuurvereisten gelden, zoals specifieke teelten. 

4. Mobiliteit en erfgoed

In het Verbond staan spijkerharde garanties om de impact van sluip- en vrachtverkeer onder controle te houden. Er komt een nieuwe verbindingsweg tussen de N70 en de E34. Voor de Westelijke Ontsluitingsweg en de aansluiting op de E34 bedraagt de raming 215 miljoen euro. Voorts investeert Mobiliteit en Openbare Werken meer dan 3 miljoen euro in het gebouwpatrimonium en de omliggende polders. Er komt ook een nieuwe verbinding via het water voor Doel, via een veerboot of een Waterbus. De eerste stap daarvoor is de verdere renovatie van de jachthaven. Daarna realiseert de Vlaamse overheid ook een nieuwe veersteiger en uiteindelijk een verbinding per schip.

Wat betreft onroerend erfgoed komt er een richtplan voor Linkerscheldeoever, via een participatief proces. Het Agentschap Onroerend Erfgoed investeert 4,5 miljoen euro in Doel voor onder andere het Hooghuis, Hof ter Walle en de restauratie van de Scheldemolen.

Peter Van de Putte, directeur MLSO. © rr

Peter Van de Putte, directeur Maatschappij Linkerscheldeoever, is tevreden. “Dat de procedures bij de Raad van State stopgezet worden en het voorkeursbesluit ECA uitgevoerd kan worden, is zeer goed nieuws. De ontwikkeling van de nieuwe logistieke zones van ECA tot duurzame bedrijventerreinen brengt ongetwijfeld nieuwe investeringen en dus jobs met zich mee.”

“Het belang van het akkoord dat we vandaag sluiten, kan nauwelijks worden overschat. Het is van levensbelang voor de Antwerpse haven”, meent Vlaams minister-president Jan Jambon (NV-A). “De komst van het tweede getijdendok maakt dat de haven ook de volgende jaren in de Champions League kan spelen. Tegelijk geven we Doel en omgeving een leefbare toekomst. Met het bereiken van deze mijlpaal verzoenen we opnieuw water en vuur. Ik dank alle partijen die dit schitterend compromis hebben mogelijk gemaakt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER