DISCUSSIE. Groen licht voor uitbreiding Antwerpse haven: goed nieuws?

De Wase actiegroepen zetten hun procedure voor de Raad van State tegen de havenuitbreiding stop. Na maanden onderhandelen hebben ze hierover een akkoord bereikt met de Vlaamse regering. Voor de Antwerpse haven is die uitbreiding een noodzaak, want die zit al jaren tegen zijn limieten voor containeropslag. Is dit groen licht een goede zaak?

LEES OOK. Weg ligt open voor uitbreiding Antwerpse haven: Wase actiegroepen zetten procedure Raad van State stop

Na langdurig protest tegen de uitbreidingsplannen riep Minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) afgelopen zomer de haven en de actiegroepen opnieuw rond de tafel. Dat heeft nu tot een compromis geleid, waarin onder meer te lezen is dat Doel ondanks de uitbreiding blijft bestaan en een toekomstperspectief krijgt met verscheidene functies, waaronder wonen.

Er komen maatregelen om de leefbaarheid van de landbouw in de regio te verhogen en om het landschap en erfgoed in Doel te waarderen. De havenexploitatie wordt gebufferd ten opzichte van de omliggende polders. Ook voor woonkernen in de polders komen er garanties. In ruil kan het nieuwe getijdendok zeven dagen op zeven en 24 uur per dag operationeel zijn. Morgen geven alle betrokken partijen meer uitleg bij het akkoord.

Wat denk jij? Is dit een goed akkoord?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Discussie