INBO/ANB

Wolvenroedel in Limburg breidt uit: wolvin Noëlla is weer drachtig en krijgt begin mei nieuwe welpen

Op recente camerabeelden van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) is een drachtige wolvin Noëlla te zien. De wolvenroedel van Hechtel-Eksel zal dus weer uitbreiden, volgens kenners zal dat ergens begin mei gebeuren. 

Afgelopen februari was het paarseizoen voor de wolven en met succes zo blijkt. Kenners die de recente videobeelden van het INBO en ANB hebben geanalyseerd, herkennen een drachtige wolvin Noëlla. 

"De roedel van Hechtel-Eksel zal dus weer uitbreiden ergens begin mei", laat het INBO weten. "Op dit moment zitten er nog vijf wolven in de Limburgse bossen. De andere zijn in de loop van de voorbije maanden weggetrokken of omgekomen in het verkeer."

Ook op een wildcamera van Welkom Wolf is duidelijk te zien dat wolvin Noëlla weer drachtig is.

Videospeler inladen...

Dat de wolvenroedel opnieuw uitbreidt is niet voor iedereen heuglijk nieuws. Vorig jaar nam het aantal aanvallen op vee toe. Vlaanderen keerde daar vorig jaar ruim 32.000 euro aan schadevergoedingen voor uit, maar Loos nuanceert: "Wie dacht dat het aantal wolven steeds verder zou oplopen, heeft nu alvast het bewijs dat het zo niet in elkaar zit. Het aantal wolven altijd zal blijven schommelen tussen pakweg vijf en tien, afhankelijk van het tijdstip in het jaar."

Momenteel bestaat de roedel dus maar uit vijf wolven. "Nadat de twee jaarlingen - de enige overlevende welpen van 2020 - zijn weggetrokken rond de jaarwisseling, blijven in het Limburgse roedel momenteel nog slechts de ouders August en Noëlla over, samen met drie overlevende welpen van 2021", gaat Loos verder. "De andere drie welpen van 2021 zijn doodgereden, een binnen het Limburgs territorium, twee andere op snelwegen over de grens in Nederland."

Meest gelezen