Italianen teleurgesteld: hun espresso mag niet op de Werelderfgoedlijst. “Veel meer dan een drankje voor ons”
Vergeet pasta en pizza: de espresso is minstens even heilig voor het Italiaanse volk. Zo heilig dat ze vinden dat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO hoort te staan. De Italiaanse commissie heeft dat voorstel voorlopig verworpen, tot groot ongenoegen van de Italianen. “De meesten van ons hebben een vaste koffiebar waar we elke dag onze espresso drinken.”
Espresso is koffie die doorgaans uit een klein kopje wordt gedronken. Door heet water onder hoge druk door de fijngemalen koffiebonen te persen, bekom je het heerlijk goedje. En dat goedje is net zo’n belangrijk deel van de Italiaanse cultuur als pizza, pasta en gelato, vinden de Italianen. Het Ministerie van Landbouw in het Zuid-Europese land heeft het zwarte goud dan ook officieel voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
In Italië is koffie veel meer dan een simpel drankje.
‘De Italiaanse espresso is qua cultuur, ritueel, samenzijn en literatuur emblematisch van Venetië tot Napels.’ Zo titelden de Italianen hun officiële voorstel. “Hier in Italië is koffie veel meer dan een simpel drankje”, zegt Gian Marco Centinaio, plaatsvervangende minister van Landbouw. “Zo’n kopje espresso maakt een groot deel uit van onze nationale identiteit en onze relaties. Het representeert voor de Italianen een sociaal en cultureel ritueel.” De kandidatuur focust onder meer op de oude koffiebar Gambrinus in Napels, waar de traditie van de Napolitaanse koffie het voelbaarst zou zijn.
(Lees verder onder de foto.)
De Italianen zijn bovendien ware tovenaars als het gaat om het zwarte goud: koffiebranderijen mixen tot wel twintig soorten koffie uit meerdere werelddelen om de typische Italiaanse espresso te bekomen. Die drink je dan in een van de vele koffiebars voor een luttel eurootje per kopje. Een traditie die volgens Italianen het beschermen waard is.
De Italiaanse espresso zag het levenslicht in de negentiende eeuw, toen de vraag naar snellere koffiebereidingen steeg. Fransman Louis Bernard Rabaut bedacht in 1822 een methode waarbij warm water door de fijngemalen koffiebonen werd gefilterd, die doorbrak in Italië. Toen in 1900 een variatie op de techniek werd bedacht om een kopje koffie expres voor één persoon te maken, was de espresso geboren.
Vakmanschap en stalen zenuwen
Maar helaas: de Italiaanse UNESCO-commissie heeft het voorstel om het drankje tot werelderfgoed te verheven, verworpen. De Italianen reageren natuurlijk teleurgesteld, waaronder ook de Belgisch-Italiaanse Marijke Huegaerts, die in Firenze woont. “De meeste Italianen hebben een koffiebar waar ze iedere dag hun espresso of cappuccino gaan drinken. Dus cultureel gezien is het erg jammer dat het voorstel het niet haalde. Als Italiaan heb je vaak echt een band met je barista, zoals een band die je met je buurman of -vrouw hebt. Je praat samen over koetjes en kalfjes, politieke situaties, roddels en na een tijdje ook over persoonlijk lief en leed. Het vergt ook vakmanschap en stalen zenuwen om zo’n koffiebar uit te baten, zeker tijdens het spitsuur.”
(Lees verder onder de foto.)
“Door de globalisatie zijn er nieuwe koffiebars bijgekomen, maar voor een authentieke Italiaanse beleving, moet je naar een traditionele koffiebar gaan. Die herken je aan de Italianen die er staand aan de bar hun koffie drinken. Dat ‘traditioneel’ verschilt trouwens van regio tot regio: koffie drinken in een koffiebar in Napels brengt een andere beleving met zich mee dan in Firenze.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
INTERVIEW. Onze journaliste sprak Randi Zuckerberg, ‘zus van’ en unieke vrouw in de techwereld: “Ik werkte 100 uur per week”
-
PREMIUM
4 kinderexperten over het nu omstreden concept van die eerste 1.000 dagen: “Weet dat je als ouder fouten zal maken”
Van fysieke en mentale gezondheid tot slaagkans in relaties en carrière: hoe je je kind in zijn eerste 1.000 dagen behandelt, zou alles bepalen. Het idee is al lang populair, maar volgens experts gaat het nu te ver. Drie pedagogen en kinderpsychiater Binu Singh verhelderen wat je als mama of papa nog mag geloven: “Chronische stress hééft een impact op je kind. Maar dat is niet het type stress van elke dag.” -
PREMIUM
3 moeder-dochterduo’s delen hun beautygeheimen: “Dankzij mijn dochter leerde ik fixingspray kennen”
Vroeger was de beautycase van mama de beste inspiratie. Nu, in tijden van TikTok, weten jongeren beter dan ooit wat ze smeren en waarom. Drie moeder-dochterduo’s vertellen hoe ze elkaar doorheen de beautywereld loodsen en bij welke producten ze zweren. “Ik wil haar vooral graag meegeven dat naturel het mooiste is.” -
-
Livios
Na woningbrand door zonnepanelen in Meise: welke gevaren loop je met zo'n installatie?
-
PREMIUM
Gebruiken we binnenkort geen datingapps meer? Experts: “Er is een heuse (r)evolutie aan de gang”
Zijn datingapps als Tinder en Bumble op hun retour? Uit recente cijfers van data.ai blijkt dat singles de liefde tegenwoordig elders zoeken. Hoe komt dat? En hoe leer je nu het best iemand kennen? Matchmaker Annemieke Dubois en online datingexperte Lara Hallam geven advies: “De meeste apps willen geen langdurige relaties tot stand brengen, maar een verslaving creëren.” -
Spaargids.be
Wat gebeurt er met je woonlening, spaarcenten en verzekeringen bij een scheiding?
Scheiden heeft heel wat implicaties, ook op financieel, legaal en administratief vlak. Aangezien een gewaarschuwd mens telt voor twee, overloopt Spaargids.be hieronder de belangrijkste aandachtspunten wanneer je relatie op de klippen loopt. -
Independer
LEZ in België: in welke steden riskeer je 350 euro boete vanaf een derde overtreding?
-
UITGETEST. Deze populaire crème belooft je een stralende huid. “Ik lijk wel een spook”
-
PREMIUM
‘Dark feminine’ is een gigatrend bij jonge vrouwen, maar wat is het? “Ze volgen een strategie die heel mannelijk is”
Wil je als vrouw hogerop geraken of mannen rond je vinger winden? Het internet staat vol van assertieve ‘goeroes’ die het je leren. De zogenaamde ‘dark feminine’-beweging die ze aanhangen, is ontzettend populair. Maar wat is het? En is het iets nieuws? “Vroeger was dit gedrag bij vrouwen taboe. Nu durven ze openlijk uitkomen voor wat ze doen, en wordt er zelfs mee gedweept.” -
PREMIUM
Ooit wordt nichtje Marie-Charlotte misschien opvolgster van Natan: “Mijn werk is mijn leven. Het voedt me”
Voorlopig is Edouard Vermeulen niet van plan om de scepter door te geven bij couturehuis Natan. Ook is er nog geen sprake van een aftreding van de hofleverancier. “Natan is zijn baby en ik zie het huis niet zonder hem”, vertelt zijn nicht Marie-Charlotte (36). Achter de schermen wordt zij ondertussen wel klaargestoomd om ooit misschien de fakkel van hem over te nemen: “Het geeft me stress om daarover na te denken. Want vrouwen die Natan kopen, doen het ook voor Edouard.” -
Kopje koffie wordt flink duurder. Foodie Morgane somt 5 alternatieve drankjes op die ook een energieboost geven