© TP

Brand tijdens slijpwerken aan mazouttank in kelder van huis in Bilzen

Bilzen -

Donderdagmiddag is brand uitgebroken in de kelder van een huis op de Spurkerweg in Bilzen. Het vuur brak uit tijdens het verwijderen van een mazoutton. De brandweer kon snel ingrijpen zodat de woning geen verdere schade opliep.

De woning op de Spurkerweg stond momenteel leeg. “Mijn zus en haar gezin hebben de woning recent gekocht en zijn nu bezig met de renovatiewerken”, vertelt zus Fatma. “Omdat er in de kelder een nog ongebruikte stookolietank stond werd die vandaag verwijderd. De werkmannen waren bezig met het open slijpen van die ton toen de brand uitbrak.” De vonken van het slijpen en een nog resterende hoeveelheid mazout moeten gezorgd hebben voor de brand. De vlammen sloegen vervolgens over op de houten trap naar de bovenverdieping. De werkmannen konden zichzelf in veiligheid stellen en alarmeerden de brandweer. “Toen we aankwamen waren was er nog volop vuur. Door de brand raakte ook de elektriciteitsleiding en de waterleiding beschadigd. Zodat de kelder vol water liep. Er waren nog een tijd knetterende vonken doordat de olielaag op het water in aanraking kwam met de elektriciteitskabel. De trap die vuur vatte is zwaar beschadigd”, vertelt officier Peter Vanspauwen van de brandweerzone Oost-Limburg.

Rookontwikkeling

Het vuur zorgden voor een hevige rookontwikkeling doorheen het woonhuis. De brandweerploegen inspecteerden met de ladderwagen het huis en de technische ploeg van Fluvius kwam ter plaatse om de elektriciteit af te koppelen. Hierdoor was er een tijdlang geen stroom in de woningen grenzend aan het getroffen pand. “We hebben in de kelderruimte waar de mazouttank zich bevindt en de stookolie op het water dreef een schuimlaag gespoten. Er zal nu met de milieudienst beslist worden om het verontreinigde water te laten ruimen door een gespecialiseerde firma”, aldus de brandweer. Het getroffen gezin was aangedaan van de feiten. “We hebben het huis nog maar recent gekocht en waren bezig met de verbouwingswerken. De tank moest geruimd worden omdat we gaan stoken met gas. Gelukkig is iedereen ongedeerd gebleven”, aldus de eigenaar.

 joge

 ©  Tom Palmaers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer