Radio 2

30.000 opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen tegen midden juni: Vlaamse regering keurt opschaling goed

Tegen 15 juni moeten er in Vlaanderen 30.000 plaatsen beschikbaar zijn voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. De regering voorziet extra personeel om lokale besturen hierin te ondersteunen. Ook het financiële kader voor de opvang wordt uitgebreid. Daarnaast ligt er ook een actieplan klaar voor het onderwijs, dat scholen moet ondersteunen in de opvang van Oekraïense leerlingen.

De Vlaamse regering heeft een aantal bijkomende beslissingen genomen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De nieuwe doelstelling is om tegen 15 juni 30.000 opvangplaatsen beschikbaar te hebben. Dat is ruim een derde meer dan de bijna 18.000 plaatsen die er vandaag al zijn.

Voor de creatie van die plaatsen blijft de regering in de eerste plaats rekenen op de lokale besturen, die hiervoor door Vlaanderen financieel en operationeel ondersteund worden. Totnogtoe werd vooral gemikt op instapklare woningen. Dat aantal moet verder opgetrokken worden met subsidies voor opknapwerken aan bruikbare leegstaande gebouwen, zoals kloosters en woonzorgcentra.

Daarnaast wil de regering de komende maanden ook inzetten op onmiddellijk inzetbare opvangplaatsen in hotels, vakantiewoningen of pensions. Daar zullen lokale besturen kamers kunnen huren waarvoor ze een dagvergoeding krijgen. De Vlaamse regering hoopt zo 10.000 bijkomende plaatsen te kunnen creëren.

Er wordt ook ondersteuning in personeel voorzien. Daarvoor installeert Vlaanderen vijf regioteams, eentje per provincie, al kan dat aantal nog opgetrokken worden tot 20. Zij moeten lokale besturen bijstaan met de nodige informatie en hen helpen in de zoektocht naar plaatsen.

Voorzorgsprincipe

Ongeveer een maand geleden werden de eerste Oekraïense vluchtelingen in ons land geregistreerd als 'tijdelijk ontheemden'. Ondertussen staat de teller op 30.000 personen. Het merendeel van hen vond zelf onderdak. Slechts 5.800 hadden opvang nodig. Een kleine 1.900 daarvan worden voorlopig opgevangen in Vlaanderen.

"Op dit moment is iets meer dan 1 op de 10 van onze opvangplaatsen bezet", aldus minister voor Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD). "Dus we hebben eigenlijk al een mooie buffer. Met dit plan willen we vooral zorgen, vanuit een voorzorgsprincipe, dat er voldoende capaciteit is voor het geval dat meer mensen naar hier zouden komen."

Met dit plan willen we vooral zorgen dat er voldoende capaciteit is voor het geval dat meer mensen naar hier zouden komen.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD)

De extra buffer moet bovendien ook vermijden dat de opvang van Oekraïense vluchtelingen effect heeft op de reguliere woonmarkt, benadrukt minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA). "Er zijn vandaag al heel veel mensen die het moeilijk hebben en die kwetsbaar zijn op de woonmarkt, dus we moeten echt zorgen dat de druk op die woonmarkt niet nog extra verhoogt door Oekraïense vluchtelingen."

Maar de extra financiële middelen zullen wel zorgen voor een extra druk op de Vlaamse begroting, erkent Diependaele. "Daar moeten we niet flauw over doen. Het is eigenlijk een schuld die we aangaan. Onze begroting dook dit jaar al in het rood en dit zal het tekort nog een beetje vergroten. Maar het blijft wel beheersbaar. Onze Vlaamse begroting is fundamenteel gezond, dus we kunnen dat extra stootje wel verwerken."

Naast de 30.000 geplande opvangplaatsen worden overigens ook nog de zogenaamde 'nooddorpen' achter de hand gehouden. In Antwerpen en Mechelen worden er al zo'n dorpen gebouwd, deze ochtend kondigde ook Gent plannen voor een nooddorp aan. De nooddorpen moeten zorgen voor nog 1.250 bijkomende plaatsen.

Actieplan onderwijs

Ondertussen is Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) met parlementsleden van de meerderheid en het brede onderwijsveld een actieplan overeengekomen om de Vlaamse scholen bij te staan in de opvang van Oekraïense leerlingen. Enerzijds worden meer middelen en extra capaciteit vrijgemaakt voor de scholen, maar het is ook de bedoeling om pedagogische begeleiding te voorzien. 

"Het specifieke statuut van Oekraïners maakt dat zij vanaf dag één recht hebben op onderwijs en dat ze vrij een school kunnen kiezen. Elke school kan dus geconfronteerd worden met een vraag naar de opvang van een Oekraïens kind", legt minister Weyts uit. "We zorgen voor pedagogische handvaten, eenvoudigweg omdat het voor sommige scholen een eerste ervaring is met anderstalige nieuwkomers. We hebben ook een draaiboek, zodoende dat de scholen goed begeleid worden."

Voor sommige scholen is dit een eerste ervaring met anderstalige nieuwkomers

Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs (N-VA)

Volgens het actieplan dat werd opgesteld, kunnen Oekraïense leerlingen overigens op drie mogelijke manieren opgevangen worden in het onderwijs: 

  • Opvang in de klas, waarbij ze samen met andere Vlaamse leerlingen de Vlaamse leerdoelen nastreven
  • Opvang in aparte OKAN-klassen, waar vooral wordt ingezet op taalverwerving Nederlands en OKAN-leerdoelen
  • Opvang in aparte klassen, bijvoorbeeld in collectieve opvanginitiatieven waarbij Oekraïense leerdoelen worden beoogd, onder begeleiding van Oekraïense leerlingen. In dat geval worden ze ook ondersteund door een online leerplatform van het Oekraïense ministerie van Onderwijs.

Om het actieplan uit te kunnen rollen zal een nooddecreet worden ingediend bij het Vlaams Parlement. Daarover zal wellicht gestemd worden in de eerste zitting van de plenaire vergadering na de paasvakantie. Omdat het nooddecreet vanuit voltallige meerderheid ingediend wordt, staat eigenlijk al vast dat het goedgekeurd zal worden.

Meest gelezen