Videospeler inladen...

Hadden wantoestanden in kinderopvang voorkomen kunnen worden? Vlaamse onderzoekscommissie van start

In het Vlaams Parlement is de onderzoekscommissie rond de problemen in de kinderopvang van start gegaan. Na recente incidenten in kinderdagverblijven willen de parlementsleden de sector, de administratie en politiek grondig doorlichten. Waarop gaan ze zich focussen? En hoe ziet de timing eruit? 4 vragen en antwoorden.

1. Waarom wordt deze onderzoekscommissie rond de Vlaamse kinderopvang opgestart?

De commissie kwam er op vraag van oppositiepartij Vooruit, na een incident in februari in een crèche in Mariakerke. Daar overleed een kind na mishandeling. Daarnaast was er ook ophef ontstaan over een kinderdagverblijf in Schoten dat uitgebaat werd door een vrouw die eerder veroordeeld was voor mishandeling van kleine kinderen. 

In het Vlaams Parlement waren daar begin maart bijzonder veel vragen over: had dit voorkomen kunnen worden? Hoe werd dit opgevolgd? Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) kon die niet altijd afdoende beantwoorden.

Het voorstel om een onderzoekscommissie op te richten kreeg brede steun in het parlement, ook bij Bekes partij CD&V. Beke heeft ook laten weten zijn volle medewerking te zullen verlenen.

2. Wat moet de commissie precies onderzoeken?

Dat gaat vrij breed: algemeen willen de parlementsleden vooral weten hoe de kwaliteitscontrole in de kinderopvangsector in elkaar zit. Wat met klachten? Welke gevolgen worden daaraan gegeven? Wat als er een gerechtelijk onderzoek loopt? Hoe werken de betrokken administraties? En heeft de minister genoeg geïnvesteerd in de sector?

Alle schakels in de keten van de kwaliteitscontrole zullen aan bod komen: van Kind & Gezin, over het Agentschap Opgroeien tot minister Beke zelf. 

Politiek journalist Anne Vanrenterghem gaf in "VRT NWS Live" meer uitleg bij de start van de onderzoekscommissie:

Videospeler inladen...

Daarnaast zullen de parlementsleden ook die specifieke gevallen in Mariakerke en Schoten bekijken. De onderzoekscommissie moet daarbij wel uitkijken dat ze niet in het vaarwater van het gerechtelijk onderzoek terechtkomt.

3. Wat gebeurt er vandaag?

Vandaag is de voorzitter aangeduid. Dat is Koen Daniëls van de N-VA. Freya Saeys (Open VLD) en Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) zijn aangeduid als ondervoorzitters. Daarnaast zijn er ook verslaggevers, namelijk Katrien Schrijvers (CD&V), Hannes Anaf (Vooruit) en Celia Groothedde (Groen). De commissie zal op de eerste vrijdag na de paasvakantie echt van start gaan. Dan worden Kind & Gezin en de Zorginspectie uitgenodigd voor een toelichting over hoe de procedure van kwaliteitscontrole en handhaving in de kinderopvang verloopt. Na die zitting zal de commissie verder de agenda bepalen.

4. Wanneer moet de commissie klaar zijn met de werkzaamheden?

Op dit moment is de afspraak om begin juli een eindverslag in te dienen. Maar net zoals bij de PFOS-commissie is het altijd mogelijk dat die deadline nog wat verschuift.

Meest gelezen