Zondag aperitiefdag: 3 originele hapjes om mee uit te pakken tijdens de apéro
Of er altijd wel een reden is voor een apéro? Absoluut. En dat aperitief is natuurlijk niet compleet zonder hapjes erbij. Eens geen zin in de klassieke bloemkool met cocktailsaus of chips uit een kommetje? Dan scoor je bij je gezelschap ongetwijfeld goed met deze 3 originele hapjes van foodstyliste Sonja Peeters.
Zalmrillette
Ingrediënten voor 4 personen
• 2 à 3 el room- kaas
• 1 teentje knoflook, geperst
• 2 el fijngehakte dille
• 2 el fijngehakte bieslook
• 200 g gerookte zalm fijngesneden
• 30 g boter, gesmolten
• sap en geraspte schil van1⁄2 citroen
• crostini’s
• peper en zout
Zo maak je het
Klop de roomkaas met de knoflook, de dille en de bieslook tot een gladde crème. Spatel er de zalm en de boter onder en breng op smaak met het citroensap, de citroenrasp, peper en zout.
Schep de rillette in een glazen pot met deksel en zet 15 minuten in de koelkast. Serveer de rillette met de crostini’s.
Tip: Je kan de helft van de warm gerookte zalm ook vervangen door verse, in olijfolie gegaarde zalm. Zo krijg je een zachter smakende rillette.
Bietentartaar met burrata
Ingrediënten voor 4 personen
• 4 voorgekookte rode bietjes
• 2 el balsamico
• 2 lenteuitjes, fijngesneden
• 1 tl pittige mosterd
• 1 stokbrood
• 4 el appelkappertjes
• handvol basilicumblaadjes
• 1 bol burrata
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Snijd de bieten in kleine blokjes. Meng de bietenblokjes met een scheutje olijfolie, de balsamico, de lente-ui en de mosterd. Breng op smaak met peper en zout. Zet koel.
Snijd het stokbrood in plakjes, bedruppel met olijfolie en gril ze langs beide kanten goudbruin in een grillpan.
Schep de bietentartaar in een schaaltje en werk af met de appelkappertjes en de basilicum. Schep er wat burrata bovenop en serveer met het gegrilde stokbrood.
Tip: in plaats van burrata kun je ook feta gebruiken
Vegan paté met tostadas
Ingrediënten voor 4 personen
• 400 g linzen in blik, uitgelekt en gespoeld
• 100 g walnoten, grof gehakt
• 1 medjouldadel, ontpit, in stukjes
• 2 teentjes knoflook, geperst
• 1 sjalotje, gesnipperd
• 2 el citroensap
• 8 minitortilla’s
• pitjes van 1⁄2 granaatappel
• 2 lente-uitjes, in schuine ringen
• handvol waterkers
• arachideolie
• peper en zout
Zo maak je het
Doe de linzen, walnoten, de dadel, de look, sjalot, het citroensap en een scheutje water in een blender en mix glad. Breng op smaak met peper en zout.
Bak de minitortilla’s in hete arachideolie krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
Besmeer de tostada’s met de paté en werk af met de granaatappelpitjes, lente-ui en waterkers.
Tip: deze paté kun je een vijftal dagen in de koelkast bewaren.
Deze recepten van Sonja Peeters vind je ook in NINA-magazine van zaterdag 2 april bij de HLN-weekendkrant.
Lees ook:
Nooit meer de vraag ‘wat eten we vandaag’: deze 5 gerechten zet je graag op het weekmenu
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
-
Waarom appelsap in zoveel producten gebruikt wordt (zelfs in voeding waarin je het niet verwacht)
Koop je een flesje ‘tropisch fruitsap’ in de supermarkt, dan is de kans groot dat je in de plaats van mango- of ananassap toch vooral appelsap drinkt. Een X-thread waarop de ontdekking gedeeld werd, ging viraal. En meer zelfs: appelsap vind je ook terug in onder andere ketchup en fruitbeleg zoals confituur. Waarom zit dat ingrediënt in zoveel producten verstopt? -
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
Wie besparingen op de energiefactuur zoekt, neemt best een kijkje in de waskamer. We gebruiken de wasmachine en de droogkast vaak en die toestellen vertegenwoordigen dan ook een noemenswaardig deel van je energieverbruik. Hoe gebruik je ze op de meest energiezuinige manier? Bouwsite Livios vroeg het aan Arjan Hoffer van Bosch en Siemens. -
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
Je hebt het vast al meegemaakt: je staat in de keuken, breekt een ei en gooit het in de pan. Maar net als het lekker begint te bakken, zie je plots een vreemd rood stipje in de dooier zitten. Wat is dat precies? Mag je het opeten? En wat met de rest van het ei? Ine Kempen van het Proefbedrijf Pluimveehouderij legt uit. -
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen
Het gebeurt meer dan je denkt: je komt bij je geparkeerde voertuig en ziet dat er een ferme deuk of kras in zit. Maar van de automobilist, e-stepper of fietser die tegen je wagen reed, is geen enkel spoor. Dekt je verzekering die schade? En wat moet je allemaal doen om ‘klacht tegen onbekenden’ in te dienen? Independer.be legt het uit. -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
-
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”