Cassatie verwerpt beroep van zeventien ABVV’ers die viaduct blokkeerden tijdens staking: veroordelingen nu definitief

 ©  BELGA

Het Hof van Cassatie heeft de gedingen verworpen die waren ingediend door zeventien militanten en verantwoordelijken van de socialistische vakbond ABVV die door het hof van beroep van Luik veroordeeld werden. Dat vernam Belga maandag. De uitspraak door Cassatie dateert van 23 maart. Hun veroordelingen, na een actie die het viaduct van Cheratte blokkeerde tijdens een staking in oktober 2015, zijn daarmee definitief.

gjs
Bron: BELGA

Op 19 oktober 2015, tijdens een dag van nationale staking tegen maatregelen van de regering-Michel, blokkeerden zowat 300 demonstranten het viaduct van Cheratte op de E40 autosnelweg. De zeventien vakbondsmilitanten en -leiders van de Waalse ABVV werden door de rechtbank van eerste aanleg veroordeeld en tekenden beroep aan tegen de beslissing. Het hof van beroep van Luik bekrachtigde nadien de uitspraak.

De leiders werden veroordeeld tot een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. De militanten  kregen 15 dagen voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegde. Naast deze veroordelingen legde het hof ook strafrechtelijke boetes op: 200 euro (te vermenigvuldigen met deciemen) voor de militanten en 250 of 350 euro voor de vakbondsleiders. ABVV-voorzitter Thierry Bodson, destijds secretaris-generaal, is een van de beklaagden en werd veroordeeld tot een maand gevangenis en een boete van 250 euro.

Cassatieberoep

Alle beklaagden tekenden cassatieberoep aan bij het Hof van Cassatie en voerden vier argumenten aan met betrekking tot schendingen van het wetboek van strafrechtlijk onderzoek, het wetboek van strafrecht, het verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden.

De ingeroepen rechtsmiddelen werden afgewezen in het arrest van het Hof van Cassatie. De veroordelingen van de zeventien ABVV-militanten en -verantwoordelijken zijn nu definitief.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen