Vermiste Sasha (4) dood teruggevonden: “doodgeschoten door bezetters” volgens Oekraïens parlement, maar dat klopt niet

Het vermiste Oekraïense jongetje Sasha Zdanovych (4) is dood teruggevonden. Dat meldt zijn moeder Anna Yakhno. Sasha was vermist sinds begin maart, heel Europa was naar hem op zoek. Volgens het Oekraïense parlement werd de jongen doodgeschoten door Russische troepen, maar dat blijkt niet te kloppen: de jongen zou verdronken zijn bij zijn vlucht uit oorlogsgebied.

jvh

Sasha vluchtte begin maart met zijn grootmoeder per bootje uit oorlogsgebied ten noorden van Kiev. Zijn grootmoeder overleed toen dat bootje zonk, zijn moeder vertoefde sindsdien een maand zonder nieuws. Het was niet duidelijk of de jongen ook verdronken was, dan wel of hij meegenomen werd door andere vluchtelingen en intussen in een ander land vertoefde.

Hij prijkte sinds kort op de Europese lijst met vermiste kinderen, maar zijn moeder Anna Yakhno kondigde dinsdagavond op Instagram aan dat “het lichaam van kleine Sasha gevonden is”. “Ik dank iedereen die geloofde, die hielp bij het zoeken. Bedankt iedereen voor jullie gebeden en geloof, bedankt voor jullie steun. Onze kleine engel is al in de hemel! Vandaag heeft zijn ziel rust gevonden.”

Volgens een bericht van het Oekraïense parlement werd het lichaam van Sasha teruggevonden met een schotwonde, en werd hij doodgeschoten door “de bezetters” (Russische militairen, red.). Dat blijkt niet te kloppen: volgens de lokale organisatie Magnolia verdronk de jongen.

Hopen op een mirakel

De familie Zdanovych probeerde begin maart wanhopig weg te raken uit Visjhorod, een voorstad van Kiev waar het Russische leger op dat moment naartoe oprukte. “Mijn kleine jongen – ons enige kind – verbleef bij het begin van de oorlog bij zijn geliefde grootmoeder”, aldus Anna Yakhno. “Ze bevonden zich in een klein dorpje met slechts twee winkels, en twee dagen na het begin van de invasie was alle eten al weg. Hoe langer ze daar bleven, hoe erger het werd qua voorraden en elektriciteit. We probeerden verschillende keren om tot bij hen te raken, maar elke keer moesten we omkeren omwille van de bombardementen.”

Daarom werd beslist dat de kleine jongen samen met zijn grootmoeder zou vluchten door de Dnjepr-rivier over te steken. Het kleine bootje waarin de jongen en zijn grootmoeder zaten, kapseisde echter. Zoya en een andere vrouw overleefden het niet, zij stierven in het ijskoude water. Sasha was naar verluidt de enige die een reddingsvest droeg. Daarna was er geen spoor meer.

Zijn moeder verdeelde op grote schaal foto’s van de jongen, en verschillende ngo’s hielpen mee met de speurtocht. “We geloven in een mirakel en wachten op elke beetje nuttige informatie”, klonk het toen. “Dit had niet moeten gebeuren als er geen oorlog was. Het zijn de Russische troepen dit veroorzaakt hebben.”

Oekraïense grenswachten werd gevraagd om mee te zoeken naar de jongen, voor het geval hij was meegenomen door andere vluchtelingen en het land uit probeerde te raken. Verschillende mensen contacteerden de moeder van Sasha ook met berichten over jongetjes die op haar zoon leken, maar telkens bleek het om andere vluchtelingenkinderen te gaan. Anna bleef tegen beter weten in hopen dat Sasha zich dan misschien schuilhield in een ander nabijgelegen dorp dat afgesneden was van de rest van de wereld door de aanwezigheid van Russische troepen. Ook die hoop werd dinsdagavond brutaal de kop ingedrukt.

LEES OOK. Wie zag Sasha (4)? Heel Europa zoekt mee naar kleuter die vermist raakte tijdens vlucht uit Oekraïne

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER