Sputnik

Nieuwe Amerikaanse en Britse sancties viseren families van Russische toppolitici, onder hen ook dochters van Poetin

Na het bloedbad in de Oekraïense stad Boetsja hebben de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk nieuwe sancties tegen Rusland uitgevaardigd. Nieuwe investeringen zijn er verboden, maar opvallend is ook dat familieleden van Russische toplui worden gestraft. Onder hen zijn ook de twee dochters van president Vladimir Poetin en de vrouw en dochter van minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Een nieuwe golf sancties werd verwacht en ook de Europese Unie overlegt over nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland, nu gebleken is dat Russische troepen een bloedbad hebben aangericht onder burgers in een aantal voorsteden van Kiev die intussen bevrijd zijn door het Oekraïense leger.

Zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk hebben al nieuwe sancties klaar. Zo is het voortaan verboden om nog te investeren in Rusland en gelden er specifieke maatregelen voor de financiële sector en energie.

Opvallend is dat de VS ook de twee dochters van de Russische president Poetin, Maria Vorontsova en Katerina Tichonova, uit zijn inmiddels ontbonden huwelijk, treft. Dat geldt ook voor de vrouw en de dochter van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en familieleden van een aantal andere toplui van de nationale veiligheidsraad in Rusland.  

Over die twee dochters weten we eigenlijk erg weinig, zei correspondent Geert Groot Koerkamp vanavond in "De wereld vandaag" op Radio 1. Om veiligheidsredenen worden de meeste details over hen angstvallig verzwegen. Zo weten we eigenlijk niet waar ze wonen, of ze getrouwd zijn en dergelijke meer. De laatste officiële foto van Poetin en zijn dochters dateert ook al van 2002. Deels zijn die sancties ook symbolisch, maar het is wel duidelijk dat nu ook de hele entourage van Poetin in het vizier komt.

Amerika stelt ook een gerechtelijke vervolging in tegen de Russische oligarch Konstantin Malofejev omdat die sancties zou proberen te omzeilen. 

Groot-Brittannië verbiedt dan weer de invoer van steenkool uit Rusland en nieuwe investeringen in dat land. Er komen ook sancties tegen Sberbank, de grootste bank in Rusland. Londen is een belangrijk financieel centrum voor de wereldeconomie en nogal wat grote Russische bedrijven zijn er gevestigd.

Willem Van Mullem (over EU-sancties): “Ze willen vooruit en sancties nemen, maar het is ook constant achterom kijken om te zien of iedereen mee is”

Videospeler inladen...

Meest gelezen