Reinhilde Decleir over haar jeugd: “We hadden maar net genoeg geld om te overleven”

Reinhilde Decleir overleed woensdag op 73-jarige leeftijd. De actrice werd geboren in Brasschaat, groeide er ook op en studeerde aan Studio Herman Teirlinck. Enkele jaren geleden was ze te gast bij Lucas Van den Eynde op het Dak van GVA, een reeks van Gazet van Antwerpen. Decleir vertelde er onder andere over haar jeugd, waarin het gezin Decleir de eindjes aan elkaar moest knopen.

LEES OOK. Antwerpse actrice Reinhilde Decleir overleden: “Wat een rastalent, wat een verlies”

“Culturele rijkdom hebben we wel gekregen. We gingen naar de bibliotheek, mijn vader las ons verhalen voor in de huiskamer en we konden gaan studeren”, zo vertelde Reinhilde.

Naast haar werk als actrice was ze ook drijvende kracht achter Tutti Fratelli, een project waar kansarmen samen met professionelen artistieke voorstellingen maken. “Als ik dat zie, denk ik dat geestelijke armoede soms erger is dan materiële armoede.”

Reinhilde blikte met veel genoegen terug naar de tijden waarin mensen zoals Wannes Van de Velde, Julien Schoenaerts en Hugo Claus haar pad kruisten. “Dit soort mensen mis ik nu wel in het straatbeeld. Zij zijn nu overleden maar ik zie geen andere.”

Afsluiten deed Reinhilde met een vluchtje boven Antwerpen, samen met Lucas. “Dat zijn hier vuil manieren, in het vliegtuig.”

LEES OOK. Reinhilde Decleir in haar laatste interview in Gazet van Antwerpen: “Als ik die regering bezig hoor, denk ik: doe iets”

 red

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen