Provincie Oost-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen wil samen met de boeren erosie aanpakken: "Te veel vruchtbare grond spoelt weg"

De provincie Oost-Vlaanderen wil dat nog meer landbouwers meedoen aan een project dat moet helpen dat vruchtbare bodem niet meer wegspoelt bij hevige regen. Al twee jaar probeert de provincie dat te voorkomen door gras- en bloemen aan te planten in bepaalde stroken. Al 20 landbouwers tekenden in op het project.

Het project "Boer aan Boord" van de provincie Oost-Vlaanderen om erosie aan te pakken loopt al twee jaar in Brakel, Zwalm en Maarkedal. De boeren kunnen subsidies krijgen van het Klimaatfonds om grasbloemstroken te zaaien.Ā Door erosie gaat de vruchtbare grond wegstromen en het is de bedoeling dat het water kan insijpelen voor het wegstroomt.Ā 

"De grasbloemstroken kunnen afstromend water tegenhouden", legt gedeputeerde Riet Gillis (Groen) uit. "Door de wortels van het gras en de bloemen wordt de grond steviger vastgehouden. In het gras kan het water beter insijpelen, waardoor er geen afstromend sediment is. Omdat het water door die bloemen opgenomen wordt, zal de grond dan ook minder snel wegspoelen. Daarnaast zijn de bloemstroken ook goed voor de biodiversiteit, dat komt opnieuw de landbouwers ten goede."

20 landbouwers over 3 steden

Het project loopt al in 3 steden in de Vlaamse Ardennen. Voor die regio is het project belangrijk omdat de grond er door haar heuvelachtige ligging gemakkelijk wegspoelt. Al 20 landbouwers tekenden in op het project en er is zo'n 5 hectare grasbloemstrook aangeplant. Maar de provincie wil graag nog meer landbouwers bij het project betrekken en denkt er aan om het gebied uit te breiden. "Landbouwers moeten een strook grond afgeven, maar op termijn zal het resultaat beter zijn. Hun vruchtbare grond blijft gespaard: het loopt niet af en het water kan beter insijpelen", aldus Gillis.

Natuurlijke dammen bouwen tegen erosie

Daarnaast loopt er ondertussen al 10 jaar een ander project, ook om erosie tegen te gaan. "Met dat project worden er dammen gebouwd op akkers met natuurlijke elementen zoals houthaksels, van kokos of wilgentenen. Het water blijft tegen die dam liggen, kan langzaamaan in de grond sijpelen en de grond kan ook niet wegstromen", vertelt Gillis. "Landbouwers zijn heel tevreden, het heeft effectief een resultaat in erosiebestrijding."

Voorbeeld van een dam in houthaksel
Radio 2

Meest gelezen