Eerst praatten ze rustig over de relatiebreuk. En toen kwam hij terug met een aardappelmes

Met een messteek recht in het hart. Zo doodde René F. (63) zaterdagochtend zijn veel jongere vrouw Femke Wetzels (38), tijdens een feestje in café Chaplin in Lanaken, Limburg. Na twintig jaar was de relatie stukgelopen en dat kon de jaloerse dader niet verkroppen. Voor de ogen van de feestende cafégangers sloeg hij toe met een aardappelmesje.

dirk coosemans, nancy vandebroeK en johnny GeurTs

Tandartsassistente Femke Wetzels en gepensioneerd vrachtwagenchauffeur René V. waren twintig jaar samen geweest, waarvan zestien jaar getrouwd. “Ze was heel wat jonger, maar viel voor zijn charmes. Hij was een gentleman en had een welgesteld en zorgeloos leven”, klinkt het bij kennissen.

Maar sinds januari was de relatie over. “Op”, zegt een vriend van de vrouw. “Femke kon niet meer om met zijn bezitterigheid. Hij controleerde haar hele doen en laten. En het werd alsmaar erger, waardoor de relatie knapte. Sinds twee maanden waren ze uit elkaar.”

De knappe Nederlandse had sinds kort ook een nieuwe vriend, de eigenaar van het café Chaplin. Vrijdag was ze daar op een feestje. René F. arriveerde er wat later ook. Volgens cafégangers hebben Femke, haar nieuwe vriend en René toen een lang gesprek gehad. “Een gewoon gesprek. Hij leek kalm”, zegt een ooggetuige.

Nadien vertrok René . “Alsof hij de breuk aanvaardde.” Maar om 2 uur stormde hij plots het café weer binnen, gewapend met een aardappelmes. René liep naar Femke en stak het mes recht in haar borst. Ze liep vijf of zes messteken op.

Femke werd in allerijl afgevoerd naar het ziekenhuis. Ze was eerst nog bij bewustzijn, maar overleed later toch. Een messteek had haar hart geraakt.

“Een heer”

Een medewerker van het café slaagde er na het incident in om René te overmeesteren en in een houdgreep te nemen. “Ik heb hem naar buiten gesleept. Hij sloeg wild om zich heen en heeft met het mes meerdere keren mijn hand geraakt. Daarna stak hij het mes in de achterkant van mijn bovenbeen. Twee mannen zijn dan ter hulp geschoten en hebben zich op de dader geworpen”, vertelt de medewerker.

De politie snelde ter plekke en rekende René F. in. Hij is gearresteerd op verdenking van doodslag en opgesloten in de gevangenis. Daar wordt hij om het kwartier wakker gemaakt uit vrees dat hij zelfdoding zou plegen. Volgens vrienden zei hij onlangs “dat hij zelfmoord zou plegen omdat hij niet zonder Femke kon”.

“We wisten dat René helemaal aan het flippen was na de breuk”, zegt een vriend. “Hij had haar meermaals bedreigd en was ziekelijk jaloers. Maar dat hij haar het leven zou ontnemen? Neen. Daarvoor was hij te veel een heer, dachten we.” Al heeft hij een niet zo onschuldig verleden. Tussen 1976 en 1987 zou de man verschillende keren in de gevangenis gezeten hebben.

Nieuwe vriend

Femke had een grote vriendenkring en velen postten al een rouwbericht op sociale media. Ook haar nieuwe vriend Marc plaatste een emotioneel bericht. “Ik ben blij dat ik vijf weken met jou heb mogen delen. Dankbaar dat ik je beter heb mogen leren kennen. Jij was puur en oprecht. Femke, ik zal jou altijd in mijn hart bij me dragen en wens je heel veel rust. Dikke kus, jouw vriendje”, staat er te lezen.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de ­zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op ­www.zelfmoord1813.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen