“Leg een te koud ei nooit zomaar in kokend water": hoe maak je een perfect gekookt eitje klaar?
FoodhackWie niet kan koken, zegt vaak dat hij “amper een gekookt eitje kan klaarmaken”. Al is het zelfs voor wie wel kan koken niet altijd evident. De ene keer krijg je een te lopend resultaat, de andere keer ziet je eidooier groen na het koken of barst het ei in de pot. Hoe krijg je dat perfect gekookt eitje dan op tafel? En eet je het ei nog op als het eigeel groen kleurt tijdens het koken?
Witte asperges en een gekookt eitje zijn het gedroomde paasduo die op Vlaamse wijze de paasbrunch compleet maken. Wil je ook dit jaar deze klassieker serveren en zeker zijn dat het lukt? Dan is voorkomen dat het ei gaat barsten al een eerste stap. Prik om te beginnen met een eierprikker een heel klein gaatje in de bolle kant van het ei. Ook een scheutje azijn toevoegen aan het water is een goed idee, want het azijn doet eiwit stollen. Die twee handelingen voorkomen dat het ei gaat barsten tijdens het koken.
Leg een té koud ei niet zomaar in kokend water, anders gaat het ei al meteen barsten
De Nederlandse tv-kok Ramon Beuk wil bij die eerste stap ook waarschuwen om een té koud ei niet zomaar in kokend water te leggen. “Dan kan het ei barsten en is de kans groot dat het leegloopt. Geen goed begin om er een succes van te maken.” Zodra je water aan het koken is, leg je het afgekoelde ei er dus het liefst zachtjes in. Indien je voor meerdere eieren in één pan kiest, zorg er dan zeker voor dat ze elkaar niet kunnen aanraken. Ook daardoor kunnen ze barsten tijdens het koken. Zijn de eieren klaar? Laat ze dan kort schrikken onder koud water. Zo stop je het kookproces meteen en zal je het ei makkelijker kunnen pellen.
Timing is alles
Bij het koken van een ei is timing alles. Wil je een zacht gekookt ei? Laat het dan niet langer dan 3 tot 4 minuten koken. Voor een halfzacht gekookt ei volstaat 5 tot 6 minuten. Een hardgekookt exemplaar vraagt dan weer iets langer: 8 minuten. Ramon tipt verder dat je moet spelen met je eigen vuur en de temperatuur daarvan. “Exacte tips geven over kooktijden blijft lastig", vertelt hij. “Natuurlijk zijn er richtlijnen waar we ons aan kunnen houden, maar van daaruit moet je spelen met de kleine details. Zoals de temperatuur van ons vuur, hoe snel het water kookt en hoe groot de eieren zijn die we gebruiken. Allemaal factoren die een rol spelen bij een perfect gekookt ei.”
De temperatuur van ons vuur, hoe snel het water kookt, hoe groot de eieren zijn en de temperatuur van de koelkast beïnvloeden het ei
Ook de temperatuur van de koelkast heeft een impact op hoe het resultaat er zal uitzien. “De grootte van ons ei en de temperatuur in de koelkast waarin je de eieren bewaart - liefst zo koud mogelijk - bepalen mee hoelang de bereidingstijd van een gekookt ei in jouw keuken zal zijn.”
Wat met een groene eierdooier?
Tot slot speelt het ei natuurlijk zelf de belangrijkste rol om de perfect gekookte versie ervan op tafel te krijgen. Soms zie je dat het eigeel van je hardgekookte eitje groen is uitgeslagen. Dat je eidooier groen kleurt, komt door het ei te lang op een te hoge temperatuur te laten koken. De verkleuring is hier het gevolg van een chemische reactie tussen de zwavel in het eiwit en het ijzer in de dooier. Die reactie ontstaat tijdens het koken van het ei. In de meeste gevallen zie je alleen een groenig randje rond het eigeel, maar wanneer de eieren echt te lang koken, slaat de hele eierdooier groen uit.
Als het ei nog niet té ver is, kun je het eventueel nog schrikken onder koud water achteraf om de reactie tegen te gaan. Ziet het volledige ei toch groen? Dan klinkt dat niet smakelijk, maar is er wel goed nieuws: die reactie is onschadelijk en je kunt het ei gewoon opeten. Al raden we aan om voor je paasbrunch met gasten toch een timer in te stellen om ervoor te zorgen dat je hen een er smakelijk uitziend exemplaar serveert.
Recept: hardgekookt eitje
1. Zet water op met een beetje zout en azijn en laat het lauw worden. Rol de verse eieren goed rond op het aanrecht gedurende 4 à 5 minuten.
2. Leg ze in het lauwe water en laat 10 min koken zodra het water kookt. Giet ze af en spoel ze onder koud water. Laat ze volledig afkoelen in koud water.
3. Rol het afgekoelde ei rond op het aanrecht zodat de schelp in kleine stukjes breekt. Pel ze voorzichtig.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
-
Livios
Mag je je gras maaien op zondag? En de takken van je buren snoeien? Dit zijn de regels in vijf herkenbare situaties
In de lente en zomer brengen we veel meer tijd door in onze tuin. Het is dan ook de periode waarin ergernissen kunnen opduiken. Want wat met overhangende takken, of buren die nieuwe bomen planten? En mag je op zondag je gras maaien of op je appartement barbecueën? Bouwsite Livios vroeg het aan advocate Astrid Clabots. -
Livios
Dit zijn je tuinklussen voor de maand mei: “Geen nachtvorst meer vanaf dan”
Mei is dé lentemaand bij uitstek. Alles ziet er fris en groen uit en je tuin wordt gekleurd door nieuwe bloemetjes. In de moestuin groeien je groentjes stevig door en je hoeft geen schrik meer te hebben voor vorst. Dat betekent dus dat er flink wat klusjes af te checken zijn. Bouwsite Livios weet hoe de kalender voor mei er precies uitziet. -
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
-
PREMIUM
“Beschadigd etiket kan waarde met honderden euro’s doen zakken”: wanneer is het een goed idee om flessen wijn te verkopen?
Steeds minder mensen starten met een uitgebreide wijnkelder om wijn te bewaren, maar gaan eerder voor een kleinere koelkast. Veel wijnkelders worden daardoor verkocht, en daar kan je nog een mooi centje voor in de plek krijgen. “De voorbije twintig jaar was beleggen in wijn winstgevender dan andere beleggingsvormen”, weet wijnexpert Chris Thiran van Belgium Wine Watchers en Best Wine Auctions. Hoeveel krijg je voor sommige flessen? En hoe pak je dat aan? -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
Jobat
Je of u? Beste of geachte? Vriendelijke groeten of hoogachtend? Zo schrijf je in élke situatie de juiste mail
-
Waarom appelsap in zoveel producten gebruikt wordt (zelfs in voeding waarin je het niet verwacht)
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
Je hebt het vast al meegemaakt: je staat in de keuken, breekt een ei en gooit het in de pan. Maar net als het lekker begint te bakken, zie je plots een vreemd rood stipje in de dooier zitten. Wat is dat precies? Mag je het opeten? En wat met de rest van het ei? Ine Kempen van het Proefbedrijf Pluimveehouderij legt uit. -
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
Of je nu gisteren de 10 miles in Antwerpen liep of een ander sportdoel achter de rug hebt: misschien heb je gemerkt dat je na dat intensieve sportmoment niet meteen honger had. Is dat normaal? En wat eet je dan best om te herstellen? Sportdiëtiste Britt Lambrecht van wielerploeg Lotto Dstny en groepspraktijk Vitori legt uit hoe dat komt en wat je best toch eet vóór, na en tijdens zo’n zware fysieke inspanning. -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox