Dorpskern Wijtschate na jarenlange opgravingen vernieuwd: "Loopgraven en restanten vroegere inwoners tentoongesteld"

Na vier jaar wegwerkzaamheden in Wijtschate kunnen de inwoners weer vlot door hun dorp. De werken duurden langer dan verwacht omdat er heel wat archeologisch onderzoek moest gebeuren. Dat onderzoek leidde tot een schat aan vondsten uit de Eerste Wereldoorlog. Naast heel wat pistolen, kogels en gamellen, werden ook een draagberrie, een wagonnetje en 128 skeletten gevonden. Ook de oudste inwoners van Wijtschate, uit de Middeleeuwen, werden uit hun vroeger kerkhof opgegraven.

De heropening van de dorpskern van Wijtschate, bij Heuvelland, heeft heel wat voeten in de aarde gehad. "De plannen om hier gescheiden riolering aan te leggen zijn al ouder dan 20 jaar", reageert burgemeester Wieland De Meyer (Gemeentebelangen). "Uiteindelijk zijn we er vier jaar geleden aan begonnen. We mogen trots zijn op het resultaat. Door de opnames voor de serie Eigen Kweek in ons dorp, krijgen we heel wat extra toeristen over de vloer. We zijn blij hen vanaf nu te kunnen ontvangen op een mooi, nieuw, vergroend dorpsplein."

De werken in Wijtschate duurden verschillende jaren omdat de grond een schat aan archeologisch materiaal bevat. Wijtschate was een belangrijk frontdorp in de Eerste Wereldoorlog. In hetzelfde weekend als de officiële opening van de vernieuwde dorpskern van Wijtschate, opent daarom ook de expo 'Wijtschate doorgrond!' in de bibliotheek. Daar worden alle vondsten van de opgravingen in de Hospicestraat en Hill 80 getoond.

Hill 80 is een unieke site, een Duits bolwerk tijdens de Eerste Wereldoorlog, uitgebouwd rond een molen. Aansluitend is een complex stelsel van loopgraven aangelegd, dat de afgelopen vier jaar helemaal werd blootgelegd. Opmerkelijk: de financiering van het project kwam er voor een groot deel door crowdfunding. De initiatiefnemers zochten en vonden ruim 140.000 euro om het project "Dig Hill 80" te kunnen realiseren.

Wat is er gevonden?

"Het meest interessante dat is gevonden, is een toegang naar een Duitse tunnel, Kortestollen", vertelt Jan Decorte, erfgoedcoördinator. "Het is vrij uniek dat die zo intact is teruggevonden. We wisten dat de tunnel bestond omdat hij was aangeduid op kaarten."

"De eerste meter in de grond is eigenlijk een puinlaag", gaat Decorte verder. "Die is ontstaan net na de Eerste Wereldoorlog bij het opruimen van het front. Daar vonden we veel dingen die ze toen hebben weggegooid omdat ze ze niet meer nodig hadden. Er werd ook een wagonnetje teruggevonden. Daarmee werd materiaal en munitie van de trein naar het front vervoerd."

De expo "Wijtschate doorgrond!" loopt nog tot en met 22 mei. Meer informatie over de expo vind je op de website van Heuvelland.

Na vier jaar wegenwerken, werd het dorp feestelijk geopend

Meest gelezen